Facebook image
Mentés

EKAER-szám bejelentési kötelezettség nélkül – egy bizonytalansággal kevesebb!

Az EKAER bejelentési kötelezettség teljesítése során a hatályos szabályozás alapján nem lehet teljesen egyértelműen megállapítani, hogy kapcsolódik-e szankcionálás ahhoz, ha valaki EKAER számot kér arra a közúti fuvarozással járó árumozgásra, amely a szabályozás alapján mentesülne a bejelentési kötelezettség alól az EKAER rendszerben.Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

A szabályozás gyakorlati alkalmazásához a jogalkotó által adott tanács az volt, hogy ha bizonytalanok vagyunk az EKAER bejelentési kötelezettséget illetően, akkor jobb EKAER számot kérni (abból baj nem lehet),mintsem elmulasztani a bejelentést.

Az adózás rendjéről szóló törvény hatályban lévő általános szankcionálási szabálya azonban a hibás bejelentéshez mulasztási bírságot kapcsol. Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 000 Ft-ig, más adózónál 500 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Ezen túl a speciális EKAER szankcionálási szabály is nevesíti a hibás bejelentést.

Valószínűleg ezen bizonytalanság megszüntetésére hivatott azon új rendelkezés az adóeljárási törvény módosító javaslatában, amely úgy rendelkezik, hogy az állami adó- és vámhatóság azon a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott adózók számára is megállapítja az EKAER számot, akik nem tartoznak a szabályozás hatálya alá, viszont az ott meghatározott adatokat ugyanúgy bejelentik, mintha a szabályozás hatálya alá tartoznának. Ezzel a rendelkezéssel a jogalkotó a jogalkalmazást segítendő valószínűleg mentesíteni szándékozik a hibás EKAER bejelentéshez kapcsolódó szankciók alól a jóhiszeműen eljáró adózókat.

EKAER-témában megjelent korábbi bejegyzéseink>>

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom