Facebook image

A tavaly december elején kihirdetett a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXIV. törvény újra fogalmazta az innovációs járulékfizetésre kötelezettek körét.   Az innovációs járulékfizetés alóli mentesülés szabályozása visszatért a 2012. január 1-jét megelőző megfogalmazásra. De mit is jelent ez konkrétan?

Az új háttérjogszabály a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény  (továbbiakban: Kkv törvény) 3. § (2) és (3) bekezdése szerinti mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságokat mentesíti az innovációs járulék alól. Vagyis egy gazdasági társaság mikro- vagy kisvállalkozásként történő besorolásánál a Kkv törvénynek csak a létszám, illetve éves nettó árbevétel, vagy mérlegfőösszeg adatait kell vizsgálni, nem pedig az egész Kkv. törvényt.

Nem kell tehát egy gazdasági társaság Kkv. szerinti minősítésénél a két egymást követő beszámolási időszak határértékeit vizsgálni (kétéves szabály),valamint nem kell a minősítéshez a kapcsolódó vállalkozások adatait, illetve a partnervállalkozások arányos adatait összeadni, és ennek alapján vizsgálni a létszám- és pénzügyi mutatókat. A mutatókat csak az adott társaság szintjén kell vizsgálni! Mindez jelentős könnyebbség a kötelezettség megállapítása szempontjából.

Számtalan olyan kisebb vállalkozás fog jól járni, amely tagja egy nagyobb cégcsoportnak, és amely korábban a kalkulált, összevont beszámoló alapján nem minősült mikro- vagy kisvállalkozásnak. A módosítás tehát nagyon sok céget (csoporttagot) érint: ilyenek lehetnek a nemzetközi cégek kisebb magyarországi egységei, többek között a helyi disztribúció céljából alapított vállalatok. Sok olyan vállalkozás is nyertes lesz, amelyek eddig ugyan egy csoportba tartoztak, de létszám miatt kisebb cégekre oszlottak: ennek lehet munkaszervezési oka is, de az sem volt mellékes szempont, hogy így minimalizálni lehetett például akár a fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összegét is.

Összefoglalva 2015. január 1-jétől csak az adott gazdasági társaság üzleti év első napján fennálló (ekkor rendelkezésre álló utolsó beszámoló szerinti) létszám és nettó árbevétel/mérlegfőösszeg adatait kell figyelembe venni a mikro- vagy kisvállalkozási besorolásnál.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom