Facebook image
Mentés

Kulcsszerepben az egészségmegőrzés: változó környezetben folyamatos és biztos fejlődés

A KRIO Intézet azért indult el a European Business Awards Díjon, tudhatjuk meg Dr. Balogh István tudományos igazgatótól, mert szeretnének pontos látni, hogy az itthon végzett és hazai elismerésben már részesített szakmai és ügyfélközpontú munka hogyan állja meg a helyét a nemzetközi környezetben.

Az intézet működésében az innováció, R&D mindig kitüntetett jelentőségű volt, ezekre, illetve külső és belső forrásokra egyaránt támaszkodnak. A külső forrásokat tekintve az intézet két alkalommal is nyert már pályázati forrásokat: az első alkalommal konzorciumi tagként az volt a feladatuk, hogy megalkossák a magyarországi őssejtbank modellt, míg másodjára már specifikusan, egy célzott kutatásra (új fagyasztási eljárás kidolgozása) kaptak támogatást. Egyéb fejlesztéseiket belső forrásból valósítják meg, ezek közé tartoznak szabadalmi beadványok, a VSEL-safe-technológia kifejlesztése, valamint a jelenleg is futó őssejtszám növelésére irányuló, ETT-TUKEB által jóváhagyott kísérletsorozatuk. Távlati terveik között szerepel az őssejt-transzplantációk számának és alkalmazási területének növelése, a felhasználóbarát ügyfélkapu továbbfejlesztése, a fizetési feltételek személyre szabása, a szolgáltatások számának növelése, továbbá transzplantációs, fertilizációs, rákellenes alapítványok támogatása, zöldprogram létrehozása, valamint fejlesztés külső szakértők bevonásával. Céljaik érdekében az említett területeket mind külső, mind belső források által igyekeznek kiemelten fejleszteni és támogatni.

A Meditech Kft.-nél úgy vélik, a European Business Awards jelentősen hozzájárulhat a cég és ezáltal termékeik márkaerősségének növeléséhez, de vélhetőleg különösen hasznos lehet azoknak, akik akár befektetőt, akár valamilyen nemzetközi partnerkapcsolatot keresnek. Egy ilyen elismerés egyértelmű módon mutathatja meg a vállalkozás értékeit és eredményeit, szögezte le Dr. Szőllősi István ügyvezető igazgató. A versenytársak állandó fejlesztései, a partneri visszajelzések, a társadalmi-gazdasági-műszaki környezet állandó változásai, a kutatási-fejlesztési együttműködések jelentette állandó kihívások egy megfelelően motivált csapatot új és új teljesítményekre ösztönöznek. A Meditech Kft.-nél bíznak benne, hogy a biztos háttér és a folyamatos szakmai kihívások újabb szakmai sikerek elérésére inspirálják munkatársaikat. A cégstruktúra tekintetében elmondható, hogy a vállalkozás indulásakor az alapító tulajdonosok személyes elkötelezettsége nagyon sokat jelentett; ugyanakkor a fő tulajdonos, Vörös József ma már mindinkább azzal segíti a cég fejlődését, hogy az operatív döntéseket nem igyekszik befolyásolni. A vezetőség erősen mátrix-szemléletben működik, ugyanakkor van számos olyan munkatárs is, akinek a véleményére mindig számít a vezetőség, így a hierarchikus működés a szükséges minimumra korlátozható, ami a tapasztalat szerint nagyon jót tesz a csapatmunkának.

A CycloLab Kft. több mint harminc éves története során a maga területén, szakmai körökben már világhírre tett szert. Elengedhetetlennek tartják a minél kiterjedtebb és minél sűrűbb kapcsolatrendszer kiépítését hazánkban és külföldön egyaránt, ebben lehetnek segítésükre az EBA által nyújtott lehetőségek. Mint Dr. Szente Lajos, a CycloLab Kft.  ügyvezető igazgatója kiemelte, a vállalat számára szinte lételem a kihívások folyamatos keresésére, az új megismerésére való törekvés, ami egy olyan különösen innovatív iparágban, mint a gyógyszeripar, elengedhetetlen. Fontosnak tartják, hogy egy modern vállalat együtt éljen, együtt lélegezzen az őt körülvevő környezettel, képes legyen alkalmazkodni a megújuló világhoz, az egyre jobban körülírt vevői igényekhez. Rugalmas hozzáállásuknak köszönhető, hogy a termék- és szolgáltatás-portfóliójukat a mindenkori vevői igényekhez igazítják. Fontos számukra, hogy a CycloLab Kft. ne csak mint fejlesztő, hanem mint gyártó partner is bekerüljön a gyógyszeripari köztudatba. Sajátos helyzetüket mutatja, hogy a munkatársak jelentős része korábban résztulajdonosa volt a cégnek. A vállalat sikerét ennek megfelelően mindenki sajátjának is érzi, sokan hosszú évtizedek óta tagjai a csapatnak; a cégvezetés és a tapasztalt kollégák mély elhivatottsága a fiatal fejlesztőkre, kutatókra is hat, folyamatosan motiválva őket. A vállalat szellemisége így részben változatlan formában, részben a fiatalok dinamizmusával egyre megújulva biztosítja, hogy a CycloLab Kft. már évtizedek óta legyen világvezető a maga szakterületén.

A KRIO Intézet célközönségének 95 százaléka Magyarországon él, ezért az intézet törekszik vezető szerepének megőrzésére a piacon, egyúttal tervezi szolgáltatási körének bővítését is. Ezzel egyrészt a már meglévő ügyfelek számára szeretne új lehetőségeket nyitni, másrészt új célcsoportokat kíván megközelíteni. A piacra mindkét fajta növekedés jellemző, így említhetjük például a Famicord-csoportot, amelynek a KRIO Intézet alapító tagja, és amely csoport jelenleg Európa egyik legnagyobb családi őssejtbank-hálózatát alkotja. A csoport 2008-ban jött létre, amikor a PBKM (Lengyel Őssejtbank) többségi részesedést szerzett a KRIO Intézetben. Az eltelt hat év során Európa számos országában megjelent a Famicord-csoport (Románia, Spanyolország, Olaszország, Svájc, Németország, Lettország, Szerbia stb.),és ma már a tárolt mintákra eső őssejt-transzplantációk számát tekintve Európában az élen áll. Időközben a KRIO Intézet Magyarországon belül piacvezető lett, és a 30 százalékos piaci részesedését 45 százalékra növelte, valamint három őssejt-transzplantációt is végzett idehaza. Ezek közül a legelső, 2010-ben történt beültetés egyben a legelső családi bankból történt és finanszírozott őssejt-beültetés volt Magyarországon.

A Meditech Kft. teljes termékforgalmának körülbelül 95 százaléka ma már külföldi célpiacra irányul. Ez az arány várhatóan azzal együtt is tovább fog nőni, hogy a hazai piacon is kiváló pozícióban vannak. Organikus alapon szeretnének továbbhaladni, főleg saját fejlesztésekre támaszkodva, ugyanakkor egy-egy kiegészítő technológia bevezetésétől sem szoktak elzárkózni, s ez egyaránt kiterjed a termékek hardver-, algoritmus-, és szoftver-fejlesztési területeire, a kutatás-fejlesztési, illetve kereskedelmi együttműködésekre. Stratégiájuk szerint humánbiológiai jelek érzékelésével, feldolgozásával, tárolásával kapcsolatos elektronikai-informatikai megoldások, algoritmikai fejlesztések, szoftverfejlesztés adja a versenyképes termék kifejlesztésének alapját. Ugyanakkor a megfelelő termékdesign, a szigorú nemzetközi követelményekkel lépést tartani tudó minőségbiztosítás, jó minőségű gyártás, megfelelő alkatrész-beszerzési kapcsolatrendszer elengedhetetlenül fontosak a kiváló minőségben végzett gyártáshoz. Rövidtávú terveik között szerepel a fejlődő világ piacain való megjelenés is, hiszen a nagy és növekvő népesség és a fejlődő egészségügyi ellátó-rendszer együttesen olyan területeket nyit meg, amik eddig elérhetetlenek voltak.

Bár a CycloLab Kft. fő termékcsoportját jelentő a ciklodextrinek felhasználási területének a gyógyszeripar a zászlóshajója, egyre inkább napvilágot látnak a vegyületcsaládnak olyan innovatív, kreatív alkalmazásai is, mint a környezetvédelem, az orvosi diagnosztika, az űrkutatás vagy a kozmetikai ipar. A vállalat hangsúlyozza, hogy a sikeres gyógyszeripari jelenlét az innováció nélkül elképzelhetetlen, így a folyamatos fejlesztés a lételemük. Mi sem fémjelzi ezt jobban, mint a több mint 130 szabadalmi bejelentés, melyet a CycloLab Kft. munkatársai az elmúlt évtizedekben benyújtottak. Ilyen magasfokú felfetalálói tevékenységhez olyan tudásháttérre és kreatívitásra van szükség, amit csak tapasztalt és a legmagasabb szinten képzett csapat biztosíthat. Azt, hogy ez a tudásbázis folyamatosan épüljön, a hazai és a nemzetközi tudományos életben való aktív részvétellel és továbbképzéssel biztosítják munkatársaik számára. Fontosnak tartják a folyamatos kapacitásnövelést és a szolgáltatási portfólió bővítését is, hogy képesek legyenek a legfrissebb gyógyszeripari trendekhez a lehető legjobban tudjanak alkalmazkodni, emellett technológiáik költséghatékonyságának optimalizálását is szem előtt tartják. Az egymást kiegészítő szaktudású kollégák együttműködése a feltétele annak, hogy a vállalat az új helyzetek és a megnövekedett igények támasztotta elvárásoknak megfeleljen. Szinte minden kontinensre kiterjedő – vannak partnereik az EU-ban, Kelet-Európában, a Távol-Keleten, Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt – üzleti kapcsolatokon túl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hazai és külföldi, elsősorban európai partnerekkel, egyetemi és akadémiai kutatócsoportokkal együtt a világ élvonalába tartozó kutatásokban vegyenek részt. A szakmai rendezvények, konferenciák szponzorálásán túl támogatják a tématerületen működő tehetséges fiatal kutatókat egy, a Cyclolab által alapított nemzetközi szakmai díj két évenkénti odaítélésével.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom