Facebook image
Mentés

Webshopja, online boltja, webportálja, mobilalkalmazása van? Jövőre változik az áfa!

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van.

A jogalkotás megkezdte a felkészülést a 2015 januárjában életbe lépő áfaváltozásokra, amelyek a teljesítésihely-szabályok módosítása mellett korlátozott körben bevezetik az egyablakos bejelentkezés rendszerét az EU tagállamain belül.

Az uniós előírásoknak megfelelően 2015. január 1-jétől a nem-áfaalanyoknak (rendszerint magánszemélyek tartoznak ebbe a körbe) nyújtott távközlési-, műsor- és elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (pl. magánszemélyeknek eladott vírusirtó szoftver vagy telefonos alkalmazás) teljesítési helye megváltozik, és a jelenlegi szabályokkal szemben nem a szolgáltatásnyújtó illetősége, hanem a magánszemélyek lakóhelye szerint fognak ezek a szolgáltatások adózni. Az áfa nyelvén ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók kötelesek lesznek a szolgáltatásaikat igénybe vevő magánszemélyek lakóhelye szerinti államban adószámot igényelni, az adott ország szabályai szerinti számlát kiállítani és a helyi áfamértéket felszámítani a szolgáltatásaik után.

Azért, hogy az új szabályok ne okozzanak aránytalan adminisztrációs terhet a szolgáltatásnyújtóknak, lehetőségük nyílik arra, hogy az egyablakos rendszer keretében tegyenek eleget az adókötelezettségeiknek, azaz az adószám regisztrációját és a bevallások benyújtását, illetve a különböző tagállamokat megillető áfát a saját (a vállalkozás letelepedése szerinti) EU-tagországának adóhatóságán keresztül rendezze. Ezáltal elkerülhetővé válik, hogy adott esetben akár mind a 28 tagállam adóhatósága felé külön-külön kelljen a vállalkozóknak az adóadminisztrációs és fizetési kötelezettségeiket teljesíteniük.

A magyar Országgyűlés elé múlt csütörtökön, azaz 2014. június 12-én került benyújtásra az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/264 számú törvényjavaslat, amely az áfa tv. és az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései közé fogja bevezetni a teljesítési hely változását és az egyablakos rendszer bevezetését célzó új szabályokat. A változások csak 2015. január 1-jétől lépnek hatályba, azonban így a vállalkozásoknak remélhetőleg elég idejük lesz az új szabályokra való felkészülésre, a változásokhoz való alkalmazkodásra. Az egyes technikai részletszabályok kidolgozásával az NGM-et bízza meg a törvényhozás, amelyről rendelet fog születni.

A most benyújtott törvényjavaslat elsősorban azon magyarországi vállalkozások részéről bír kiemelt jelentőséggel, amelyek nem csak magyar, hanem EU-s magánszemélyek részére (is)  nyújtanak telekommunikációs, műsor - és elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat. Különösen érintettek például a külföldi bankkártyát vagy más külföldi fizetőeszközt elfogadó, külföldi magánszemély ügyfeleknek egyes szolgáltatásokat nyújtó magyar online vállalkozások, webshopok, webportálok, telefonosalkalmazás-fejlesztők. Ezen vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az egyablakos rendszer használatával más tagországokban is teljesítsék adókötelezettségeiket. Előnyt jelent ugyanakkor, hogy 2015-től a célország szerinti áfát kell felszámítani a végfelhasználók felé, amely alacsonyabb, mint a magyar 27 százalékos áfa kulcs, így a magyar e-kereskedő szolgáltatók versenyképessége nő.

Magyarországi fogyasztók oldaláról nézve a változás nem kedvező: 2015. január 1-jétől az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő magyar magánszemélyek és más, áfaalanynak nem minősülő szervezetek számára a felsorolt szolgáltatások árát már 27 százalékos magyar áfa fogja terhelni függetlenül a szolgáltató székhelyétől, nem pedig a szolgáltatásnyújtó tagállama szerinti, a magyarnál alacsonyabb áfakulcs.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom