Facebook image
Mentés

Ez változik a társasági adóban I. rész

Tao 2014. évi várható változásának jegyében bővítik mind a kutatás-fejlesztési tevékenységek, mind a beruházások apropóján igénybe vehető adóalap, illetve adókedvezményeket.

A k+f beruházások kapcsán megjelenő új kedvezmény, hogy 2014-ben lehetővé válik a kapcsolt vállalkozások által végzett ilyen jellegű tevékenység utáni adóalap-kedvezmény igénybe vétele is. Magyarán az adózó a belföldi kapcsolt vállalkozás kutatás-fejlesztési tevékenysége alapján megállapított, de az utóbbi által nem érvényesített adóalap-csökkentő tétellel csökkentheti adóalapját. Ennek feltétele az, hogy az érintett kutatás-fejlesztés valamilyen módon kapcsolódjon az adózó, illetve a kapcsolt vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez. Az adózónak szüksége van ezen felül a kapcsolt vállalkozás nyilatkozatára, amely tartalmazza a kutatás-fejlesztési tevékenysége közvetlen költségének összegét, illetve az ez alapján az adózó által érvényesíthető kedvezményt.

A javaslat a kkv-k beruházási adóalap-kedvezményének alkalmazását a szoftvertermékek felhasználási jogára is kiterjesztené. Az adóalap-kedvezmény érvényesítésének korlátja továbbra is évi 30 millió Ft marad.

Szintén a kkv-kra vonatkozó kedvezmények bővítését jelenti ugyanakkor, hogy jövőre nő a tárgyi eszköz beruházás céljából felvett hitelek kamata után igénybe vehető adókedvezmény. Eszerint a jelenlegi 40 helyett 2014-ben a kamat 60 százalékáig lehet igénybe venni adókedvezményt ilyen címen. A nagyobb kedvezmény azonban csak a 2013. december 31. után megkötött hitelszerződések esetében áll rendelkezésre, míg a korábbi ügyletek esetében marad a 40 százalék.

A kedvezmény bővítését némileg árnyalja, hogy a százalékos növekedés ellenére az igényelhető abszolút összeg nem változik: marad továbbra is a 6 millió Ft-os plafon. A kkv-kra vonatkozó adóalap, illetve adókedvezmény összege az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában az adózó választása szerint csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy a csoportmentességi rendelet szerinti támogatásnak minősül.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom