Facebook image
Mentés

Közös transzferár-nyilvántartás

Ezzel meghonosodott a multinacionális vállalatcsoportok által már korábban is alkalmazott gyakorlat. E forma választása esetén a transzferár-nyilvántartás egy fődokumentációból és országonkénti specifikus részből áll.

A transzferár fődokumentációja tartalmazza a vállalatcsoportnak az EU bármely tagállamában illetőséggel rendelkező cégeire vonatkozó közös információkat, a specifikus rész pedig a konkrét alátámasztandó kapcsolt ügyletre vonatkozó adatokat.

Tapasztalataink szerint a külföldi vállalatcsoportok szívesen választják ezt a formát. Jellemzően a külföldi adóosztályok készítik el a közös transzferár-dokumentációkat, de sokszor hiba szokott csúszni a formai kritériumok teljesítésébe. Ez főképp akkor szokott előfordulni, amikor nem európai szakértők készítik el a transzferár-dokumentációt, mivel a magyar szabályozás egy európai uniós magatartáskódex alapján készült.

Még egy dolog el szokta kerülni a vállalkozások figyelmét: a rendelet előírása szerint a társaságiadó-bevallás készítése során nyilatkozni kell arról, hogy a transzferár-nyilvántartás vonatkozásában a közös nyilvántartás készítésnek módját választotta-e a cég. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom