Facebook image
Mentés

Népszerűbbé válhat az iskolakezdési támogatás és a babakötvény

Az Országgyűlés által nemrég elfogadott, 2013. január 1-jétől hatályba lépő szabályozás szerint az iskolakezdési támogatás ezen túl csak utalvány formában lesz adható. Az igénybevétel határideje azonban kitolódik: a támogatást a tanév első napját megelőző 60. naptól (tehát általában július elejétől) a kibocsátás évének utolsó napjáig lehet majd igénybe venni tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására. A támogatás igényléséhez a munkavállalónak elegendő lesz csupán nyilatkoznia munkáltatója felé a gyermek tanulói jogviszonyáról és arról, hogy jogosult a családi pótlék igénybevételére.

Szintén változás, hogy 2012. október 1-jétől a 2006. január 1-jét megelőzően született gyermekek javára is nyitható lesz Start-számla, azonban ezek a gyermekek nem jogosultak a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összegre, melynek mértéke 2012-ben 42 500 Ft.

A Start-számla nyitására a szülőkön kívül jogosult lesz a gyermek más hozzátartozója is. A 2006. január 1-je után született gyermekek esetén a Babakötvény nyitásakor minimális 25 000 Ft-os befizetési kötelezettséget ír elő a törvény.

Azon esetekben is nyitható lesz Start-számla, ahol a szülő ugyan jogosult volt a családi pótlékra, azonban azt eddig mégsem vette igénybe. Természetesen ez a szabály a jövőben megnyitandó számlák esetén is alkalmazandó. Ezzel a módosítással párhuzamosan megszűnik azon kötelezettség is, amely alapján igazolni kell, hogy a családi pótlékot ténylegesen folyósították.

A korábbi szabályozások 120 000 Ft-ban korlátozták a Babakötvények körében a magánszemélyek befizetését, ez a korlátozás a szintén megszűnik. A módosítás oka az Szja. törtvényben található tartós befektetési szerződés intézménye, amelynek értelmében az ilyen számlákon elhelyezett eszközök hozama 5 évet meghaladóan értékbeli korlátozás nélkül adómentes. A babakötvények ennél lényegesen hosszabb lejárata miatt törölte a jogalkotó az említett korlátozást.

A fiatal felnőtt a Start-számlán nyilvántartott követelés kifizetését (a számla egyidejűleg történő megszüntetésével) 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év elteltétől kérheti. Ez a kifizetés adómentes.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom