Facebook image
Mentés

Decemberi járulék és adó utalása: még a „régi” szabályok szerint

Minden év elején komoly fejtörést okoz a vállalkozások számára, hogy miként értelmezzék az óév végi törvényi változásokat, az eljárási rendek átalakulását. A decemberre vonatkozó járulék- és adófizetési kötelezettségek januári teljesítése az idén az egyik ilyen neuralgikus kérdés.

Ez ügyben a következőket tudjuk mondani: a decemberre vonatkozó járulék- és adóösszegek utalását a tavaly megszokott számlaszámokra kell teljesíteni, ebben január 12-ig változás nincsen. Az adóhatóság által közzétett új számlaszámokat csak január 13-tól kell majd használni, az idei évet érintő járulék- és adóutalásokhoz. A január elején közzétett számlaszámok listáját a tegnapi nap folyamán az előbbieknek megfelelően javították, a félreértést elkerülendőn.

A másik sokat emlegetett kérdés a magánnyugdíj-pénztári tagdíj befizetése, hiszen a jogszabályok ezen a területen elég sokat változtak az elmúlt időszakban. Amennyiben a bér/bérek december 30-ig ki lett/lettek fizetve, akkor magánnyugdíj-pénztári tagdíjat kellett vonni, számfejteni a magánynyugdíj-pénztári tagoktól. Abban az esetben viszont, ha csak december 31-e után lett kifizetve a bér, akkor ismét csak nyugdíjjárulékot kell számfejteni mindenki részére. Az utalásokat is ennek megfelelően kell indítani 12-én.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom