Facebook image
Mentés

Új kezdet napja? Gyorsaság helyett átgondoltságot!

Az adócsökkentéssel kapcsolatos kezdeti izgalom az elmúlt két hétben mérséklődni látszik. Az Országgyűlés a megalakulása után a gazdaságot érintő változások helyett, olyan nagy horderejű és szimbolikus kérdésekben döntött, mint a magyar állampolgárság kiterjesztése, vagy a Parlament létszámának csökkentése. A szónokok a kormányalakítás napját az „Új kezdet napjaként” aposztrofálták és egyben meghirdették, hogy hétfővel intenzívebb és jövőbe mutató munkával töltött időszak kezdődik. A dátum kapcsán akár párhuzamot is vonhatnánk a társas vállalkozásokkal, amelyek legkésőbb e napon eljutnak oda, hogy éves beszámolóik, bevallásaik beadásával véglegesen lezárják az elmúlt évet, és immár teljes erővel az új időszakra koncentrálnak.

Tudjuk, hogy egy vállalkozás esetén is régen rossz, ha csak az előző év lezárását követően kezd foglalkozni az új kihívásokkal, hiszen a jó cégvezető, a felkészült stratéga hosszú hónapokkal előbbre tervez. Persze mint minden párhuzam, így az előbb húzott is sántít bizonyos mértékben. Egy cégvezető szerencsés esetben már évek óta ismeri vállalkozásának minden rezdülését, minden apró történését, viszont az új megalakuló kormány a mindkét oldal által mégoly professzionálisan előkészített átadás-átvétel után sem lehet egyből minden szükséges tudás birtokában. Éppen ezért nem meglepő, hogy az utóbbi napokban már óvatosabb nyilatkozatokkal találkozhatunk a gazdaság és adópolitikát illetően. Mindezt nemcsak a külső körülmények (görög és euro válság),hanem a kormányzati felelősség közeledése is indokolja.

Mi várható most?  Vajon jó-e ha az adók továbbra is a napi politikai csatározások színterén maradnak? Valóban kellenek-e gyors évközi változtatások? Nekem az a határozott véleményem, hogy NEM. Talán elhihető, hogy mindezt nem a szakértő elefántcsont tornyából kívánom kinyilatkoztatni. Inkább az elmúlt évek tapasztalatai, a sokszor már szinte követhetetlen adóváltozásai és az ebből fakadó állandósuló jogbizonytalanság mondatja velem. Minden egyes törvénymódosítás magában hordozza az átmenetből fakadó nem szándékos hibázás lehetőségét. Nemcsak a szakma, de a reálgazdaság szereplői is jobban értékelnék, ha a gyorsaság helyett (különösen a vitatott költségvetési pozíció, illetve annak ismeretének hiánya idején) inkább az átgondoltság és az egyeztetés lenne a meghatározó. A nyár folyamán egyszerre lenne lehetőség egy több évre előremutató adóreform-tervezet kidolgozására, illetve annak a társadalom egyes csoportjaival történő megvitatására. Feszített munkatempó mellett elképzelhető lenne, hogy az adótörvények elfogadására még az ősz korai szakaszában sor kerüljön. Mindez hosszabb felkészülési időszakot biztosítana minden adózó számára, mintegy lehetővé téve a jogkövető magatartás megerősítését!

A következő hetek történései sok mindenre választ fognak adni. Érdekes időszak kezdődik a mi szakmánk számára, pezsgő, izgalmas vitákkal. De vajon tényleg lehet-e valódi áttörést elérni?

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom