Facebook image

SAF-T

SAF-T jelentése

Az OECD által kialakított SAF-T (Standard Audit File for Tax, azaz adózási célú egységes auditállomány),  egy olyan digitális adatszolgáltatási követelmény, amely az adózással összefüggő, digitalizált könyvelési adatok leírására, átadására kidolgozott xml-adatformátumú ajánlás. 

SAF-T Magyarország

A SAF-T magyarországi bevezetésének előkészítését a magyar adóhatóság is bejelentette. A NAV által tervezett SAF-T adatszolgáltatás várhatóan az OECD ajánlásnál jóval szélesebb adatkörre tervezi kiterjeszteni az adóhatóság felé digitálisan beküldendő társasági adatok körét, ugyanakkor jogszabályi szinten még nem került módosítási javaslat előterjesztésre.  

A SAF-T adatszolgáltatás fő célja, hogy: 

  1. A szervezetek képesek legyenek meghatározott információkat exportálni könyvelési, számlázási, vállalatirányítási rendszereikből egy standardizált formátumba, 
  2. Ezáltal az adóhatóságok és az auditorok nagyobb hatékonysággal legyenek képesek elvégezni az ellenőrzéseket.

A NAV a tagállami tapasztalatokat, a magyar szabályozás specialitásait, illetve az adóellenőrzés fejlesztési céljait figyelembe véve készítette el az egységes magyarországi SAF-T auditállomány első verziójára vonatkozó javaslatát. A SAF-T_HU adatstruktúra tartalmazza az adott társaság könyvelési, nyilvántartási rendszereiben tárolt, az adóellenőrzések szempontjából releváns adatokat.

Az elmúlt néhány évben számos európai ország bevezette saját adózási környezetére formálva a SAF-T adatszolgáltatási formátumot, például: Ausztria, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Portugália és Lengyelország.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER