Facebook image

egyéni vállalkozó adózása

Egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó szerinti adózás

Ebben az esetben az egyéni vállalkozó az Szja tv. 49/B. § rendelkezései szerint megállapított vállalkozói adóalapja után vállalkozói személyi jövedelemadót fizet. A vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén az adó mértéke a vállalkozói adóalap és a személyi jövedelemadó kulcsai alapján kerül meghatározásra. Ebben az adózási módban az egyéni vállalkozó a vállalkozásából származó bevétel után fizeti az adót.

Átalányadózás

Az egyéni vállalkozó választhatja az átalányadózást is. Ennek során a vállalkozó nem az aktuális vállalkozási eredmény alapján számolja ki az adót, vagyis átalányadózás esetén az adó összege nem függ a vállalkozás tényleges eredményétől, hanem a vállalkozás tevékenységétől függően meghatározott mértékű költségarányt kell figyelembe venni.

Átalányadózás esetén főszabály szerint a bevétel arányában 40 százalékos költségátalányt kell figyelembe venni, de néhány ágazat esetén 80, illetve 90 százalékos költségátalányt kell figyelembe venni. Az átalányadózás meghatározott éves bevételi értékhatár alatt alkalmazható.

A pontos költségátalány mértékeket és az adózási szabályokat az adózási törvények és rendeletek határozzák meg, ezért az adó mértékének pontos kiszámításához célszerű konzultálni adószakértővel vagy az adóhatósággal, mivel az adózási szabályok változhatnak az idő múlásával.

Egyéni vállalkozó KATA adózása

Az egyéni vállalkozó döntése alapján választhatja a KATA (kisadózók tételes adója) szerinti adózást is, amennyiben kizárólag magánszemélyektől tervez bevételt elfogadni. Amennyiben a KATA adóalany egyéni vállalkozó adóalanytól szerez bevételt, a KATA szerinti adóalanyisága megszűnik.

A KATA adóalany

  • havi 50.000 forint tételes adó megfizetésével teljesíti adókötelezettségét,
  • illetve a 18 millió forintos bevételt meghaladó bevételrész esetén 40 százalékos adófizetési kötelezettség is terheli.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER