egyéni vállalkozó adózása

Az egyéni vállalkozó főszabály szerint vállalkozói szja és osztalékadó fizetésére kötelezett, vagy törvényi feltételek megléte esetén átalányadózást választhat. A vállalkozói személyi jövedelemadó adóalapot a vállalkozó a teljes bevételéből a költségek levonásával, és a törvényben meghatározott tételekkel korrigálva határozza meg. A vállalkozói szja mértéke 9 százalék.

A vállalkozói osztalékalapot az adózás utáni vállalkozói jövedelemből kell kiszámítani. Az adózás utáni vállalkozói jövedelem a vállalkozói adóalapnak a megállapított vállalkozói személyi jövedelemadó összegével, valamint nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában a külföldi telephelynek betudható vállalkozói adóalap után külföldön fizetett adóval csökkentett része, növelve a kisvállalkozói kedvezménnyel. A vállalkozói osztalékalap után az adó mértéke 15 százalék.

Az egyéni vállalkozó döntése alapján választhatja a KATA (kisadózók tételes adója) szerinti adózást is. Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Az adófizetési kötelezettség 12 millió Ft-ig teljesíthető az 50 000 vagy 75 000, illetve 25 000 Ft-os tételes adó megfizetésével.

2019-től az alanyi áfamentesség értékhatára 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.

2019-től már nem választható adózási forma az EVA. Az adó alapja az általános forgalmi adóval növelt bevétel, módosítva néhány növelő illetve csökkentő tétellel. Az adó mértéke 37 százalék. Amennyiben a bevétel és az összes bevételt növelő összeg együttesen meghaladja a 30 millió Ft-ot, akkor az afeletti rész után az EVA mértéke 50 százalék. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább