Facebook image

egyéni vállalkozó adózása

Egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó mértéke

Az egyéni vállalkozó főszabály szerint vállalkozói szja és osztalékadó fizetésére kötelezett , vagy törvényi feltételek megléte esetén átalányadózást választhat. A vállalkozói személyi jövedelemadó adóalapot a vállalkozó a teljes bevételéből a költségek levonásával, és a törvényben meghatározott tételekkel korrigálva határozza meg.

A vállalkozói szja mértéke 9 százalék. 

Adózás vállalkozói osztalékalap után

A vállalkozói osztalékalapot  az adózás utáni vállalkozói jövedelemből kell kiszámítani. Az adózás utáni vállalkozói jövedelem a vállalkozói adóalapnak a megállapított vállalkozói személyi jövedelemadó összegével, valamint nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában a külföldi telephelynek betudható vállalkozói adóalap után külföldön fizetett adóval csökkentett része, növelve a kisvállalkozói kedvezménnyel.

A vállalkozói osztalékalap után az adó mértéke 15 százalék.

Egyéni vállalkozó KATA adózása

Az egyéni vállalkozó döntése alapján választhatja a KATA (kisadózók tételes adója)  szerinti adózást is. Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Az adófizetési kötelezettség 12 millió Ft-ig teljesíthető az 50 000 vagy 75 000, illetve 25 000 Ft-os tételes adó megfizetésével. 

2019-től az alanyi áfamentesség értékhatára 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER