Facebook image
Mentés

Kiszervezett HR szolgáltatások (HR Outsourcing) - Mikor éri meg?

A folyamatosan fejlődő üzleti világban egyre több nemzetközi és hazai vállalat szervezi ki a HR folyamatait külső HR szolgáltató partnerekhez. Ezt a stratégiai döntést számtalan tényező indokolhatja, a költséghatékonyságtól és a létszám korlátoktól kezdve a speciális szakértelem szükségességén át a jogi megfelelés biztosításáig.

Mi az a HR kiszervezés - más néven - HR Outsourcing?

A HR szolgáltatások kiszervezése - vagy a „HR Outsourcing” - azt a gyakorlatot jelenti, amikor a vállalatok bizonyos humánerőforrás-funkciókat és -feladatokat - mint például bérszámfejtés, tréningek - vagy a teljes HR működést külső szolgáltatóknak, erre szakosodott tanácsadó cégeknek adják ki.  

Milyen HR tevékenységeket szerveznek ki leggyakrabban a vállalatok?

  • Bérszámfejtés
  • HR adminisztráció
  • Toborzás, kiválasztás
  • Kompenzáció menedzsment
  • Teljesítmény menedzsment
  • Relokációs folyamatok
  • Tréningek
  • Mentális egészség megőrző programok

A HR folyamatok teljes, vagy részleges kiszervezésének mérlegelésekor a vállalatok gyakran a létfontosságú folyamatok feletti ellenőrzés esetleges elvesztése miatt aggódnak.

A megfelelő tanácsadó cég kiválasztása, valamint az együttműködő partneri kapcsolat és közös teljesítménymutatók kialakítása azonban hatékonyan tudja kezelni ezt az aggodalmat.

Az elvárások és minőségi referenciaértékek összehangolásával a vállalatok megtarthatják az ellenőrzést, miközben élvezik a hatékonyabb működés előnyeit.

Miért éri meg kiszervezni a bérszámfejtést?

Az elmúlt évek során sok vállalat döntött a bérszámfejtés kiszervezése mellett, átadva ezt a feladatott tapasztalt bérszámfejtő cégeknek, akik szakértelmükkel garantálják:

  • a törvényi, jogi megfelelőséget,
  • az adatbiztonságot,
  • a precizitást,
  • illetve az automatizálási lehetőségek hatékony felderítését.

HR Outsourcing - Ajánlatkérés

HR adminisztáció - időigényes folyamatok, sokszor kevés stratégiai értékkel

A HR adminisztráció jelentős terhet jelenthet a vezetők és a HR-szakemberek számára egy vállalaton belül, mivel sok időt és erőforrást vesz el tőlük, melyeket jobban fel lehetne használni stratégiai és értékteremtő tevékenységekre. 

Egy 2024-es Forbes kimutatás is megerősítette azt a feltételezést, amely szerint sok HR osztály küzd az időigényes adminisztratív feladatokkal, ahelyett, hogy a humán gazdálkodás legfontosabb összetevőire megfelelő energiákat tudna fordítani.

Humán erőforrás tanácsadásunk keretei közt ezért kiemelt helyen kezeljük az adminisztráció optimalizálását, illetve kiszervezés esetén annak végrehajtását is. 

A HR adminisztráció feladatai különösen kritikusak azon vállalkozások számára, ahol nincs HR csapat, mert a vállalkozás mérete, vagy a költségkeret ezt nem teszi lehetővé. Ebben az esetben a vállalati vezetőknek kell részt venni az emberi erőforrások menedzselésében, ami sok időt vesz el a valódi vezetői és a napi üzleti feladatoktól.

Mik a legnagyobb kihívások?

  • Jogi megfelelés - A folyamatosan változó foglalkoztatási törvényekkel és szabályozásokkal való lépéstartás annak biztosítása érdekében, hogy minden dokumentáció megfeleljen a követelményeknek.
  • Adatkezelés - A munkavállalói adatok és nyilvántartások kezelése és frissítése, a pontosság biztosítása és az érzékeny információk védelme.
  • Munkavállalói megkeresések, kérdések és kérések - A munkavállalói kérdések és kérések gyors és pontos kezelése és megoldása.
  • Operatív feladatok - Különböző operatív feladatok kezelése, beleértve a munkaerő-felvételt, a felmondást, a szabadságok kezelését, az előléptetéseket és a juttatásokkal kapcsolatos adminisztrációt.
  • Koordináció - Koordináció a belső részlegekkel és külső beszállítókkal, például a bérszámfejtéssel, az IT-vel, a pénzügyekkel és a juttatásokat nyújtó szolgáltatókkal.   
A vállalatok egy része a hatékonyabb HR stratégiai megoldások érdekében tudatosan csökkenti a HR adminisztrációs terheket, és a kiszervezéshez fordul.

Ezzel a megoldással nagyobb figyelmet fordíthat:

  • Nagyobb versenyképességet biztosító juttatási vagy megtartási csomagok kidolgozására, különös tekintettel a kulcspozíciókra
  • Az üzleti stratégiák megvalósításához szükséges humán folyamatok fejlesztésére és HR gazdálkodásra
  • Az üzleti döntések végrehajtásának közvetlenebb támogatására,
  • a szükséges kompetenciák tudatos kialakítására és fejlesztésére
  • Az üzleti döntések előkészítése során a HR kontrolling és analitikai adatszolgáltatásra.
A HR adminisztráció kiszervezése jelentős megkönnyebbülést jelent a vállalkozásoknak, mert a vezetők megszabadulnak ettől a feladattól és az üzletre koncentrálhatják erőforrásaikat, abban a tudatban, hogy a HR feladatok megbízható szakértő kezébe kerültek.

HR Adminisztráció - Ajánlatkérés

HR stratégiai folyamatok teljes vagy részleges kiszervezése

A HR folyamatok kiszervezése által a vállalatok stratégiai partnert kapnak a tanácsadó cég személyében, aki átvilágítja a jelenlegi HR folyamatokat, javaslatot tesz a hatékonyabb, az üzletet és a vállalati sikerességet konstruktívan támogató HR folyamatok bevezetésére.

Ezzel egy időben tanácsadói tevékenységével segíti a kulcsmunkatársak megtartását, fejlesztését, elkötelezettségének növelését, illetve elősegíti a mentálisan is egészségesebb munkahely kialakítását. 

Little virtual people get together for HR Consulting.

Milyen előnnyel járhat egy külső szolgáltató bevonása a HR folyamatokba?

Költséghatékonyság

A HR kiszervezés egyik elsődleges előnye a működési és munkaerő költségek optimalizálásában és csökkentésében rejlik. Azzal, hogy a HR-folyamatokat külső szakértőkre bízzák, a vállalatok nemcsak a kiadásokat csökkentik, hanem értékes időt is felszabadítanak. Az eredmény egy költséghatékonyabb és agilisabb HR-funkció, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az erőforrásokat a stratégiai üzleti célokra irányítsák át.

Tanácsadói felelősségvállalás

A HR kiszervezésekor a vállalatok az egyes humánerőforrás menedzsment folyamatok felelősségét az erre szakosodott tanácsadó cégekre ruházzák át. Ők átvállalják a jogi, szabályozási, biztonsági követelményeknek való megfelelést, csökkentve a büntetések kockázatát, és elősegítik az iparági szabványok betartásának kultúráját.

Ez a "hands-off" megközelítés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a kiszervező partnerek szakértelmére támaszkodva saját üzleti céljaik elrésére összpontosítsanak.

Szakértelem, minőség, optimalizált szolgáltatások

A kiszervezett tevékenységeket ellátó tapasztalt tanácsadó cég biztosítja a HR-feladatok minőségét, ami fokozott hatékonyságot eredményez. Továbbá a kiszervezés olyan komplexebb HR-szolgáltatások előtt nyit ajtót, amelyek belső biztosítása eddig kihívást jelentett. Az ilyen típusú szolgáltatások kínálatának bővülése hozzájárul a szervezet általános növekedéséhez és fejlődéséhez.

Felgyorsulnak a stratégiai folyamatok

A  HR adminisztráció kiszervezésével a vezetők a stratégiai, üzleti tevékenységekre összpontosíthatnak. A HR feladatok kiszervezése egy olyan megoldási lehetőség, amellyel jelentősen meggyorsítható a szervezeti növekedés és eredményesség.

Kérdése van? Forduljon szakértőinkhez!

Milyen szolgáltatások érhetőek még el HR adminisztráció és outsourcing mellett tanácsadásunk keretei közt?

Vezetői tanácsadás és coaching

Tanácsadási szolgáltatásainkat egyedülálló módon úgy alakítottuk ki, hogy segítsünk eligazodni a vezetői szerepkör összetettségében, elősegítve mind a személyes, mind a szakmai fejlődést.

Ideiglenes és interim HR megoldások

Ha partnereinknek ideiglenes HR-támogatásra van szükségük - legyen szó szülési szabadságról vagy hosszabb betegszabadságról -, mi a megfelelő szakértelmet tudjuk biztosítani.

Tehetséggondozás

 Partnereink kulcsfontosságú munkatársainak megtartásához jól strukturált tehetség gondozó programot tudunk biztosítani, amely képes motiválni, inspirálni, fejleszteni és megtartani a legjobb embereket. Segít az utódlás tervezésben.

Bér és juttatási rendszer optimalizálás

Ha ügyfeleink fel akarják mérni munkaerő-piaci versenyképességüket, értékes összehasonlító elemzést tudunk nyújtani, amely segíthet a versenyképes bér- és ösztönző csomagok kialakításában.

Teljesítménymenedzsment

A teljesítményértékelő rendszerek gyakran elmaradnak az elvárásoktól. Átlátható és hatékony megoldásunk olyan értékelési rendszert biztosít Önnek, amely valóban működik.

Képzési és fejlesztési programok

HR tanácsadó csapatunk személyre szabott képzési és fejlesztési megoldásokra specializálódott, mint például:

problémamegoldás, kommunikációs készségek, stresszkezelés, befolyásolási készségek és komplex, igényalapú fejlesztési programok

vezetők és tehetségek számára.

Mentális egészség megőrző programok

Ügyfeleink alkalmazottainak mentális egészségét kiemelten kezeljük, és átfogó mentális egészségügyi támogatást, tanácsadást, stresszkezelési és érzelmi jóléti programokat kínálunk.

RSM Hungary – Lokális megoldás – Globális háttér

Az RSM Hungary HR tanácsadó üzletága szakértői partnerséget kínál ügyfelei számára, aminek kihasználásával a vállalkozások harmonikus egyensúlyt teremthetnek a működési hatékonyság és az eredményesebb munkavállalói támogatás között.

Az RSM Global hálózatának tagjaként több, mint 120 országban vagyunk jelen. Már csak a hálózat, és az ehhez kapcsolódó munkaerő méretéből adódóan is találkoztunk már rengeteg fajta HR problémával – ezért tisztában vagyunk a valódi kihívásokkal – és a valódi megoldásokkal is. 

További kérdéseivel forduljon tanácsadóinkhoz!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom