Facebook image
Mentés

Távmunkában külföldre dolgozik? Most megéri ellenőrizni, hogy biztosan jól adózik-e!

Napjainkban gyakori, hogy nemzetközi munkavégzés keretein belül dolgoznak magyar munkavállalók külföldön. A koronavírus világjárvány okán azonban, sok munkavállaló tért vissza Magyarországra, távmunkában látva el feladatait. Esetükben a külföldről kapott munkabér adózását mindenképpen érdemes vizsgálni. Egyrészt futhatnak adókockázatot, ha külföldön fizetnek szja-t, illetve kedvezőbb is lehet a magyar szja számukra, mint a külföldön megfizetett adó.

A Magyarországról távmunkában dolgozó munkavállalók jövedelme adókötelessé válhat Magyarországon, és így adókockázatnak vannak kitéve, amennyiben a magyarországi munkavégzés ellenére továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg az adót. Amennyiben pedig a külföldön megfizetett adó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyarországi szja-kötelezettség visszamenőleges teljesítésével, nem csak a magyar adókockázatot szüntetik meg, hanem még anyagilag is jól járhatnak! Ilyen esetben ugyanis a külföldön visszaigényelhető személyi jövedelemadó összege meghaladja a magyar adófizetési kötelezettséget. 

1. Magánszemélynek is lehet adókockázata Magyarországon

Hiába került az adó megfizetésre külföldön, a Magyarországon meg nem fizetett adó miatt a munkavállaló viseli a teljes kockázatot. A külföldön megfizetett adót nem veszi figyelembe a magyar adóhatóság.

Amikor a magyar magánszemély külföldi társasággal munkaszerződést köt, amely alapján munkáját a külföldi munkáltató székhelye szerinti országában végzi, és a bérezését is innen kapja, jogosan merül fel adófizetési kötelezettség külföldön. Ugyanakkor, a járványhelyzet következtében, számtalan cég zárta be irodáit vagy tette annak látogathatóságát jelentősen korlátozottá. Ennek eredményeképpen, megannyi magyar munkavállaló tért vissza Magyarországra, akik home-office keretein belül látták el feladataikat hosszú időn keresztül, vagy akár még a mai napig innen dolgoznak. 

szja bevallás elkészítése

Tapasztalataink alapján, a külföldi cégek és a magánszemélyek sok esetben nem gondolnak arra, hogy a magyarországi home office-ban történő munkavégzés miatt megváltozhat az adó- és járulékfizetés helye. Ezért továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg a bért terhelő adókat és járulékokat.

Azonban a főszabály az, hogy ha magyar adóügyi illetőségű magánszemély Magyarországról dolgozik munkavállalóként, akkor a külföldről kapott jövedelme mind a hazai, mind a nemzetközi jogszabályok alapján Magyarországon adóztatható.

A személyi jövedelemadó bevallása és megfizetése a magánszemély kötelezettsége. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a kockázatot ő viseli. 

A külföldről származó, Magyarországon adóköteles munkaviszonyból származó jövedelem után a munkavállaló köteles lenne negyedévente magyar személyi jövedelemadóelőleget fizetni. Illetve a jövedelmet, az azt terhelő szja-t, és a megfizetett adóelőleget az éves SZJA bevallásban bevallani. Amennyiben 2021 -ben valaki rendelkezik külföldről származó jövedelemmel, a 2021. évi személyi jövedelemadó bevallásukban tudja bevallási kötelezettségét teljesíteni. Ennek benyújtási határideje 2022. május 20. Az adóelőleg késedelmes megfizetése miatt késedelmi pótlék fizetési kötelezettség is felmerülhet.

Abban az esetben, ha valaki 2021-et megelőzően tett szert ilyen jövedelemre, a korábbi évekre vonatkozó SZJA bevallás önellenőrzésével, vagy ha a szóban forgó évre nem nyújtott be Magyarországon adóbevallást, akkor az SZJA bevallás pótlólagos benyújtásával és az adó visszamenőleges befizetésével tud adókötelezettségének eleget tenni.

2. Akár milliókat is lehet nyerni az SZJA rendezésével

Amennyiben a külföldi személyi jövedelemadó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyar adókötelezettségek rendezése előnyös is lehet a magánszemély számára. A Magyarországon adóköteles jövedelem után külföldön megfizetett adót ugyanis, az adott ország szabályai szerint vissza lehet igényelni

Ráadásul, amennyiben a munkavállaló gyermeket nevel, jogosult lehet Magyarországon a maximum 809 ezer forintos adó-visszatérítésre.

Szemléltetésül, tegyük fel, hogy egy magyar magánszemély 2020-ban munkaszerződést kötött egy osztrák társasággal. A magánszemély 2020-ban mindvégig Ausztriában dolgozott, hétvégéit és szabadnapjait Magyarországon töltötte feleségével és gyermekeivel. 2021-ben a pandémia miatt a munkavállaló hazatért Magyarországra és home office-ban látta el feladatait. A jövedelemadót és a járulékokat 2021-ben továbbra is Ausztriában vonták le.  2021-ben 100.000 euró bruttó jövedelemre tett szert, amely után Ausztriában 37.530 euró személyi jövedelemadót fizetett.

A vonatkozó kettős adóztatást kizáró egyezmény és a hazai jogszabályi előírások alapján azonban a magánszemélynek 2021-ben nem Ausztriában, hanem Magyarországon kellett volna SZJA-t fizetnie. Adókedvezménnyel nem számolva, Magyarországon a személyi jövedelemadó 15%. Bár a jövedelmet és az azt terhelő adót - megfelelő árfolyamon átszámolva - forintban kell bevallani és megfizetni, leegyszerűsítve 100.000 euró után 15.000 euró SZJA-t kell hazánkban fizetni. Így a példában említett esetben a magánszemély Magyarországon 15.000 SZJA-t köteles megfizetni, Ausztriában pedig 37.530 eurót visszaigényelhet. Így a magánszemély 22.530 eurót, nagyságrendileg 8 millió forintot nyer azzal, hogy adókötelezettségeit rendezi.

Figyelem! Abban az esetben is keletkezik Magyarországon adófizetési kötelezettség, ha nem a teljes évben dolgozik a magánszemély Magyarországról, csak ilyenkor meg kell osztani az adóalapot az országok között.

3. A magánszemély futhatja a magyarországi járulékkockázatot

Megfelelő igazolás hiányában a magánszemély járulék- és szociális hozzájárulási adókockázatot is fut Magyarországon. 

A társadalombiztosítási járulékkötelezettség főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti országban merül fel. Azaz itthoni munkavégzés esetén Magyarországon. Amennyiben valaki pandémia miatt dolgozik Magyarországról home office-ban, be lehet szerezni olyan igazolást, amely alapján a járulékkötelezettség kint maradhat az átmeneti időszak alatt külföldön, és csak az SZJA-t kell Magyarországon megfizetni. 

Igazolás hiányában, amennyiben a külföldi foglalkoztató nem jelentkezik be Magyarországon és nem teljesíti a TB járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos levonási, bevallási és fizetési kötelezettségét, akkor az ezzel kapcsolatos kockázatot is a munkavállaló viseli! 

Összegzésképpen kijelenthető, hogy amennyiben a home office-ból külföldi munkáltató részére történő munkavégzés kapcsán az adó- és a járulékkötelezettségek nincsenek rendezve, a munkavállaló jelentős kockázatot fut. A jó hír az, hogy az esetleges hiba viszonylag egyszerűen korrigálható az szja-bevallások megfelelő kezelésével, és a szükséges igazolások beszerzésével! Ráadásul bizonyos esetekben még anyagilag is jobban jöhet ki a munkavállaló, ha a magyarországi adókötelezettségének eleget tesz.

tanácsadás szja bevallásban

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom