Facebook image
Mentés

Ideiglenesen szigorodik néhány élelmiszer EKAER kötelezettsége!

2023. április 18-án jelent meg a 130/2023. (IV. 18.) Kormányrendelet, mely 2023. április 19-től Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) kötelezettséget és biztosítékadási kötelezettséget ír elő egyes, ún. érzékeny termékekre. Az új EKAER kötelezettség ideiglenes, 2023. július 1-ig szól.

Milyen ügyletekre vonatkozik az új EKAER előírás?

Az új előírás csak az egyes érintett termékek (érzékeny termékek) Közösségen belüli beszerzésére és egyéb célú behozatalára vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy az új szabályozás nem érinti a Közösségen belüli értékesítést, egyéb célú kivitelt és az első belföldi értékesítést sem. Fontos továbbá, hogy az új EKAER kötelezettség nem függ a termékek származási helyétől.

Milyen termékekre vonatkozik az új, ideiglenes EKAER rendelet?

Az ideglenes EKAER szigorítást előíró Kormányrendelet által érintett termékek két részből állnak:

  1. Bejelentésköteles termékek és élelmiszerek: a 51/2014. (XII. 31.) NGM rendeletben felsorolt termékek. Ezek a bejelentésköteles élelmiszerek és egyéb bejelentésköteles termékek (2021 előtt kockázatos élelmiszerek és egyéb kockázatos termékek néven ismert termékkör). 

Ezen termékekre korábban is fennállt EKAER kötelezettség, tehát EKAER számot kellett kérni, ám biztosítékadási kötelezettség alól – feltételek fennállása esetén (pl. megbízható adózói minősítés) – mentesülhetet az adózó. 

Ezen termékek esetében továbbra is EKAER számot kell kérni, de a megbízható adózói státusz e termékek Közösségen belüli beszerzése és egyéb célú behozatala esetén a biztosítékadási kötelezettség alól nem mentesít.

2. Az egyes ún. „érzékeny termékek”, amelyek a rendelet mellékletében szerepelnek. Ez egy új termékkör, amelyre korábban nem vonatkozott EKAER kötelezettség, de 2023. április 19-től ezen termékek Közösségen belüli beszerzésére és egyéb célú behozatalára kiterjed az EKAER kötelezettség. A megbízható adózói státusz e termékek EU-n belüli beszerzése és egyéb célú behozatala esetén a biztosítékadási kötelezettség alól nem mentesít. Ezek az alábbi termékek: 

  • Búza és kétszeres liszt (1001 vtsz)
  • Rozs (1002 vtsz)
  • Árpa (1003 vtsz)
  • Kukorica (1005 vtsz)
  • Repce- vagy olajrepcemag, törve is (1205 vtsz)
  • Napraforgómag, törve is (1206 vtsz)*

*Vámtarifaszám

EKAER-kötelezettség – 2023. áprilisától már  három termékkörre vonatkozik

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy 2023. április 19-től már három termékkör érintett az EKAER rendelettel. 

  • 51/2014. (XII. 31.) NGM rendeletben felsorolt bejelentésköteles élelmiszerek  és egyéb bejelentésköteles termékek. Ezek termékek Közösségen belüli beszerzése és egyéb célú behozatala esetén biztosítékadási kötelezettség áll fenn. Ezen termékek első belföldi adóköteles értékesítése esetén biztosítékadási kötelezettség áll fenn, amely alól lehet mentesülni (pl. megbízható adózói státusz).
  • 403/2021. (VII. 8.) Korm. rendeletben felsorolt építőipari alapanyagok. Ezen termékek esetén nincs biztosítékadási kötelezettség 
  • a 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendeletben meghatározott egyes érzékeny termékek. Az EKAER kötelezettség és a biztosítékadási kötelezettség csak a Közösségen belüli beszerzésre és egyéb célú behozatalra vonatkozik

Kérdés esetén keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom