Facebook image
Mentés

Jövedéki változások a kilépés kapcsán

2021. január 1-től Nagy-Britanniából immár import-export realizálódik az áruk mozgása kapcsán, tehát vámeljárás alá kell vonni a termékeket és ez vonatkozik a jövedéki törvény hatálya alá tartozó árukra is. EORI számot is kell igényelniük a gazdálkodóknak.

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-i kilépést követő közel egy éves átmeneti időszak a végéhez közeledik. Az átmeneti időszak alatt a kilépés hatásai egyáltalán nem voltak érezhetők sem a közúti fuvarozásban, sem vám, sem egyéb adónemek tekintetében. Ez az átmeneti helyzet azonban 2021. január 1-jétől megváltozik. A kilépés hatásai, miszerint az Egyesült Királyság harmadik országgá válik érezhetővé válnak a kereskedelem minden területén.

A Brexit miatt az eddig szabadon áramló árukat vámeljárás alá kell vonni

2021. január 1-jétől a jövedéki törvény hatálya alá tartozó áruk sem áramolhatnak szabadon, azok Nagy-Britanniából történő behozatala importnak, oda történő kivitelük pedig exportnak fog minősülni, tehát azokat a megfelelő vámeljárás alá szükséges vonni.

A tagországok között a jövedéki termékek adófelfüggesztés mellett történő szállítására használt Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer, azaz az EMCS rendszer csak a közösség országai közötti szállításra használható. Így az Egysült Királyság kilépésével az oda irányuló, illetve onnan érkező jövedéki szállítmányok tekintetében nem lesz alkalmazható.

Az EMCS rendszer a jövedéki termékek behozatala, azaz importja során, az áruk vámjogi szabadforgalomba bocsátását követően lesz majd csak alkalmazható a korábbi szabályoknak megfelelően a beléptető tagországból a célországba történő szállításra.

Kivitel során szintén az indító tagországtól a kiléptető tagállamig alkalmazható majd az EMCS, ezt követően pedig a jövedéki termékeket export vámeljárás alá kell vonni az ahhoz szükséges kiviteli vámárunyilatkozat kitöltésével, valamint export rendeltetésű elektronikus termékkísérő okmány (e-TKO) kiállításával.

A fentiek alapján, adózott jövedéki termék kiszállítása esetén az azok után érvényesíthető adó-visszaigénylésre az export vámkezelési dokumentumok alapján lesz majd lehetőség. 

Brexit - egyeztessen vámszakértőinkkel

Vámkezelési teendők – EORI szám igénylés, jövedéki engedély

A vámkezelések elvégzéséhez a gazdálkodóknak fel kell készülniük az adminisztrációs kötelezettségekre és terhekre. 

 1. Ezek közül elsőként Vámazonosító számot, azaz EORI számot szükséges igényelniük. Az EORI szám ezt követően egyedileg azonosítja majd a gazdálkodót a vámhatóságok előtt. Az EORI szám igénylése nem bonyolult, az ANYK nyomtatvány segítségével Cégkapun keresztül igényelhető, azonban a pár napos átfutás miatt érdemes már előre megigényelni.
 2. Figyelemmel arra, hogy a jövőben a jövedéki termékek Egyesült Királysággal folyatott kereskedelmi tevékenysége esetén export- és importtevékenységről beszélünk, így az erre vonatkozó megfelelő jövedéki engedély lesz szükséges.
 3. Fontos, hogy az átmeneti időszak leteltével a Nagy-Britanniában letelepedett gazdálkodók engedélyei érvényüket vesztik a Jövedéki Adatcsere Rendszerben (SEED).
 4. 2021. január 1-től nem küldhető, illetve nem érkezik új e-TKO, valamint az Egyszerűsített kísérőokmány (EKO) sem alkalmazható az Egyesült Királyságba és az Egyesült Királyságból történő szállítás esetén.
 5. Az átmeneti időszak lejártakor (2021. január 1-jén) az EU és az Egyesült Királyság között már elindított, de még folyamatban lévő szállítmányokat EU-n belüli, határokon átnyúló árumozgásnak kell tekinteni. Ezeket a szállítmányokat késedelem nélkül, de legkésőbb 2021. május 31-ig le kell zárni. 

Észak-Írországra vonatkozó szabályok

A kilépési jegyzőkönyv és megállapodás értelmében a jövedéki szabályok szempontjából Észak-Írországot 2021. január 1-jét követően is úgy kell kezelni, mintha Közösségi tagállam lenne. A fentiek értelmében az EU és Észak-Írország közötti jövedéki árumozgásokat úgy kell kezelni, mintha azok a tagállamok közötti történne.

A EU és Észak-Írország közötti szállításokra továbbra is alkalmazható lesz az EMCS rendszer, valamint az Észak-Ír gazdálkodók továbbra is megtalálhatók lesznek a SEED-rendszerben.

Tekintve, hogy már csak pár nap van az átmeneti időszak végéig, így a fentiek áttekintésével fontos átgondolnunk jövőbeni jövedéki kereskedelmi tevékenységünket, és megtenni az első lépéseket a 2021. január 1-vel bekövetkező változások gördülékeny kezelése érdekében.

kérje brexit tanácsadónk segítségét...

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom