Facebook image
Mentés

Helyet kap az otthoni munkavégzés az Mt-ben?

Nyáron jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a távmunka újrakodifikálását tervezi. A koronavírus második hulláma miatt időszerű, hogy az otthoni munkavégzés szabályai átgondolásra kerüljenek.

Most, hogy már tényként kezelhetjük a koronavírus második hullámát időszerűvé is válik, hogy a távoli munkavégzés, otthoni munkavégzés szabályai előtérbe kerüljenek. Különösen azért, mert sok munkáltató elhasználta már a távoli munkavégzésre vonatkozóan a Munka törvénykönyve (Mt.) által biztosított lehetőségeket ebben az évben. A szabadságok kiadása, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás alkalmazása gyors és rugalmas lehetőség volt, de csak időleges megoldást jelenthetett a munkaadók és a dolgozók számára. 

A friss hírek alapján úgy tűnik, a háttérben a jogalkotás folyamatosan dolgozik. Egyre több részlet látszik körvonalazódni az otthoni munkavégzés kapcsán, bár az elfogadott jogszabályig még hosszú út vezethet. 

Otthoni munkavégzés, csak közös megegyezéssel?

Fő vezérmotívum a rugalmasság és a felek megállapodása. Kérdés azonban, hogy a közös megegyezés hangsúlyozása mit jelent majd. Felmerülhet akár a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetőségének korlátozása vagy akár megszüntetése is? 

Egyelőre nem tudjuk, de ez alapján nincs kizárva, hogy a jogalkotó egy adott irányba akarja terelni az  lehetőségét, az csak a felek megállapodása alapján valósulhatna meg. 

Átalánydíjas költségtérítés lesz az otthoni munkavégzéshez ? 

Meglehetősen pontosnak tűnik a munkavállalók számára biztosítandó költségtérítés kérdésének megoldására tervezett lehetőség. A most felmerült rezsiátalány 16 100 forintos mértéke szintén arra utal, hogy a jogalkotási folyamat előrehaladott állapotban van. A rezsiátalány jó alternatíva lehet arra, hogy a munkavállaló kompenzációt kapjon az otthoni munka során, illetve a home office-nak köszönhetően felmerülő kiadásokért. Ugyanakkor a tételes elszámolás miatt ne növekedjenek az adminisztratív terhek sem.

Fontos kérdés a munkabalesetek kérdésköre, amely jelenleg sok fejtörést okoz a gyakorlatban. Ha sikerülne a szabályokat olyan módon megfogalmazni, hogy az kézen fogva vezesse végig a munkáltatót azokon a pontokon, amikben meg kell állapodni vagy amely feltételeket biztosítani kell, akkor a jogalkalmazás helyzete itt is egyszerűbbé válhatna.  

Munkajogi kérdéssel kapcsolatban
keresse szakértőnket

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom