Facebook image
Mentés

RSM felmérés – a Brexit rombolja a UK kereskedelmi hírnevét

Az európai vállalatok körében végzett felmérésünk eredménye szerint a Brexit veszélyezteti az Egyesült Királyság nemzetközi kereskedelmi központi státuszát. A brit cégek vezetői kevésbé borúsan látják a helyzetet.

Az európai középvállalatok vezetői szerint károkat okoz a rendezetlen Brexit  

Az európai üzleti döntéshozók körében végzett kutatásban* részt vevő vállalkozások 90 százaléka szerint az, hogy Egyesült Királyság nem tudott eljutni egy szabályozott kilépés feltételeinek elfogadásáig alig egy héttel a határidő lejárta előtt, jelentősen károsítja az Egyesült Királyság kereskedelmi partneri hírnevét.  

Az európai cégvezetői körben végzett felmérés azt mutatja, hogy Nagy-Britannia reputációs veszteségének hatása egyértelműen tetten érhető a vállalatok szintjén is.  Az európai cégek az Egyesült Királyságnak való kitettségük csökkentésével igyekeznek megvédeni ellátási láncaikat. A közelgő Brexit eredményeként minden ötödik (18%) európai vállalkozás az Egyesült Királyságon kívüli új piacokon bővítette tevékenységét, míg a cégek közel hatoda már újratárgyalta szerződését az Egyesült Királyságbeli beszállítóival. A Brexit hatására számos európai vállalat mérlegeli azt az alternatívát is, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot.

Az európai üzleti vezetők 89 százaléka úgy véli, hogy csökken az Egyesült Királyság mint üzleti tevékenységi helyszín jelentősége, míg 8 százalékuk már el is költöztette operációjának egy részét az országból.

A brit cégek kisebb kockázatot látnak a Brexitben

A brit középvállalkozások körében végzett másik felmérés** ezzel ellentétben azt mutatta, hogy a brit cégek kevésbé aggódnak a Brexit káros reputációs hatásai miatt. Csupán a brit cégek negyede gondolja úgy, hogy az Egyesült Királyság kereskedelmi hírnevét a Brexit károsította, míg minden ötödik cégvezető inkább javulást érzékelt. Utóbbi álláspontot az európai vállalkozások döntéshozóinak csak 3 százaléka osztotta.

Az Egyesült Királyságnak kulcsfontosságú szerepe van számos európai üzleti ellátási láncban, ez a pozíció úgy tűnik, veszélyben van. Az európai vállalkozások többségében negatív válaszai lehetnek részben érzelmi alapúak, de valószínűleg valós következményekkel járhatnak és hosszútávra szóló elmozdulást eredményezhetnek abban, hogy az uniós vállalatok hogyan és hol működnek. A londoni és brüsszeli politikai eseményektől függetlenül, az Egyesült Királyság és az EU üzleti vezetőn is múlik, hogy a vállalatok közötti kereskedelemi és gazdasági kapcsolatok hogyan alakulnak a jövőben. 

A felmérések külön brit és európai minták segítségével készültek.
*Az európai üzleti döntéshozók körében végzett, a Brexitről készült RSM-felmérést az European Business Awards végezte 2019. február végén, közel 400 európai vállalat vezetőjének véleményének megkérdezésével.
** A brit középvállalkozások körében végzett, a YouGov által az RSM UK nevében végzett felmérés keretében több mint 300 Egyesült Királyságbeli cégvezető válasza került feldolgozásra 2019. január/februárjában.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom