Facebook image
Mentés

ÁFA - az EU-ban egyre népszerűbb a megosztott fizetés

2018-től a tervek szerint Lengyelország is bevezeti a megosztott fizetést az áfában – legalábbis ez derül ki a legújabb lengyel adótervezetből. Olaszországban már működik ez a megoldás, melyik tagállam lehet a következő?

Mi a megosztott fizetés lényege az áfában?

Megosztott fizetés (split payment) lényege, hogy az ellenérték kifizetésekor a vevő (szolgáltatás igénybe vevője) a fizetést két részre osztja: a vételár nettó összegét az eladó bankszámlájára , míg az áfa összegét az eladó speciálisan erre a célra fenntartott áfa-folyószámlára utalja át. Ez a megosztott fizetés egy dedikált átutalás keretén belül történne, amelyben a vevőnek fel kell tüntetnie a számlaszámot, az eladó adószámát, a nettó és az áfa összeget. Az áfacsalás elleni harc szempontjából ez a megoldás azért hatékony , mert az eladó - akinek a kötelezettsége egyébként a vevőtől beszedett áfát az adóhatóság felé befizetni -, nem tud időközben „eltűnni” a pénzzel. 

Áfa-folyószámla

A jogalkotó a pénzintézetekre telepíti azt a kötelezettséget, hogy minden „rendes” vállalkozói bankszámla mellé nyissanak egy speciális ún. áfa-folyószámlát, amely fölött az eladó csak korlátozottan rendelkezik. Onnan az eladó csak az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlára, egy másik áfa-folyószámlára, illetve az adóhatóság által nevesített más folyószámlára utalhat. Az áfa-folyószámláról a „rendes” bankszámlára csak az adóhatóság hozzájárulásával vezethető át a pénz.

Választhatóság és a megosztott fizetéssel járó előnyök

Bár az áfafolyószámla minden vállalkozói bankszámla mellé „járna”, a lengyel elképzelés szerint a megosztott fizetés mégsem lenne kötelező, legalább is egyelőre. A megosztott fizetést a vevő (és nem az eladó) választhatja. Ezen választás a vevő számára több előnnyel is jár, például az adó levonása során vevőnek ugyan kellő körültekintéssel kell eljárnia, de az adólevonási joga nem sérülhet még akkor sem, ha az eladó adócsaló. Emellett rövidülnek az áfavisszaigénylési határidők és bizonyos mulasztási bírságok is enyhébbek. Értelemszerűen a megosztott fizetés csak B2B, azaz adóalanyok közötti viszonylatban választható.

Érdekli, milyen adókedvezményeket vehet igénybe? Kattintson!

Az áfát érintő szabályozás célja, előnyei és hátrányai

A szabályozás célja természetesen az áfacsalás visszaszorítása. A megosztott fizetés nem egy új szabályozási technika: 2015-ben Olaszország vezette be az egyes közintézmények beszerzéseire a megosztott fizetési megoldást, maga az elv pedig már az EU Áfa Zöldkönyvében is szerepel. A lengyel szabályozás annyiban újszerű, hogy először kerül sor az áfa területét érintően a megosztott fizetés általános bevezetésére, válaszható módon, többfajta, a választást motiváló adóelőny biztosítása  mellett. 

A megosztott fizetés azonban több kérdést is felvet. A pénzintézetek számára ez egy újabb adminisztratív kötelezettség, amelynek a költségét vélhetően át is fogják hárítani a vállalkozókra, így összességében véve nőhetnek a vállalkozói terhek. Mi a teendő, ha egy számlán több áfamérték alá tartozó tétel szerepel? Alternatív fizetési módszerek (illetve pénzforgalmi szolgáltatók) elterjedésével hogyan fog muzsikálni az új rendszer?

Egy biztos: ha a megosztott fizetés Lengyelországban jó eredményeket hoz, akkor számítani lehet arra, hogy a megoldás el fog terjedni más EU-s országokban is, így érdemes lesz nyomon követni a lengyel tapasztalatokat.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom