Facebook image
Mentés

Hogyan segítik a digitális megoldások vállalata pénzügyeit?

A modern vállalkozási környezetben a számvitelnek is haladnia kell az információtechnológiai igényekkel, lehetőségekkel. Manapság már kis- és középvállalati szinten is előtérbe került az egyszerű könyvviteli rendszer helyett a digitális megoldásokat is alkalmazó, vagy erre épülő hatékonyabb könyvelés.

A jövő pedig, minden kétséget kizáróan, a felhő alapú technológiákra épülő hálózatoké

A számvitel és könyvvitel területén is egyre növekszik az igény arra, hogy a felhasználó a világ bármely pontjáról elérhesse pénzügyi adatait, információit, így a digitális megoldások hangsúlya is egyre növekszik. Ha pedig ezeket a szolgáltatásokat a vállalat külső szolgáltatótól veszi igénybe, a gyors, megbízható és felhasználóbarát felhő alapú dokumentumkezelő rendszer nélkülözhetetlenné válik.

A digitalizáció a jövő a számvitelben is

Milyen online megoldások használhatóak a számvitel területén? 

Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy online számviteli megoldások köre már most is elég sokrétű lehet. Digitális megoldásokkal segíthetőek az ügyféloldali technológiai fejlesztések, megoldható a backoffice-feladatok kezelése vagy a pénzügyi riportok lekérése.

A hatékony és biztonságos könyvelési szolgáltatás támogatására alakítottuk ki dokumentum management rendszerünket (DMM), amelyen keresztül a vállalkozások könyvelési anyaga, a kapcsolódó szerződések és az egyéb dokumentumok elektronikusan elérhetőek. A távoli hozzáférés lehetősége az iktató, dokumentumkezelő és számlajóváhagyó funkciót biztosítja. 

A dokumentumkezelő szoftver mellett a vállalatirányítási rendszer is működtethető felhő alapú megoldás segítségével. Az online rendszer biztosítja, hogy a pénzügyi riportok a valós idejű könyvelési információkra építve bárhonnan elérhetővé váljanak.

Milyen előnyei vannak az online könyvviteli megoldásoknak? 

A felhőalapú dokumentum management rendszer az alábbi előnyöket biztosítja:

  • bárhol és bármikor, biztonságosan elérhetőek a vállalatot érintő adatok,
  • naprakész pénzügyi információk (kintlévőségek státusa, pénztár vagy a banki számlák egyenlege, pénzügyi riportok),
  • a könyveléshez szükséges anyagok elektronikus formában kezelhetőek – legyen szó néhány tíz, vagy akár több ezer dokumentumról –, a papíralapú továbbítás mellőzésével,
  • bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető, a néhány főtől a több ezer főt foglalkoztató cégig egyaránt,
  • a szervezeten belüli pénzügyi adminisztráció, a jóváhagyói és jogosultsági szintek és folyamatok hatékonyan leképezhetőek a technológia segítségével, a megfelelő felhasználói jogosultságok kialakításával

Az online megoldások költségelőnye több ponton is jelentkezik

A felhőtárhely-alapú, integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) bevezetése gazdaságos megoldást jelent a vállalatok számára,  hiszen a kezdeti, nagy összegű beruházási költségek nélkül, rugalmas időtávon és rugalmas felhasználószámmal kerülhet sor a megvalósításra. Még hatékonyabbá tehető az ERP-rendszer alkalmazása azáltal, hogy az esetleges ügyféligényeknek megfelelően összekapcsolható más alkalmazásokkal és rendszerekkel, illetve automatizálható az adatcsere.

Azt tapasztaljuk, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol bevezettük online megoldásainkat, a személyi és az IT-költségek jelentős csökkenésével számolhatunk, emellett a pénzügyi folyamatok hatékonyabb megszervezésével az időráfordítás is csökkenthető.

Az életünk mára már szinte minden területén jelenlévő felhő szolgáltatásokhoz hasonlóan egy jól működő vállalati pénzügyi rendszernél is sokszorosan megtérül a kezdeti idő- és energiabefektetés. De emellett egy ilyen rendszer bevezetése alkalmat nyújt arra is, hogy áttekintve a vállalat meglévő folyamatait megtaláljuk és kiszűrjük azokat a lehetséges problémákat, amelyek feltárásával és orvoslásával a működés hatékonysága tovább növelhető.

Bár a szolgáltatóváltás vagy az új megoldás bevezetése bármikor megoldható, az évforduló erre mindig kézenfekvő alkalmat kínál.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom