Facebook image
Mentés

Változik az utalványok áfájának kezelése

Fel kell készülnünk arra, hogy 2019-től az uniós áfaszabályok miatt nem az eddig megszokott módon kell kezelnünk az utalványokat, kuponokat és hasonló eszközöket. Bizonyos esetekben már az utalvány értékesítése is adófizetési kötelezettséget fog jelenteni.

A jelenlegi magyar szabályozás szerint az utalványok, kuponok, bónok és más pénzhelyettesítő eszközök (ezeket most összefoglalóan utalványnak nevezem) értékesítése pillanatában nem keletkezik az eladónak áfafizetési kötelezettsége. Az áfát akkor kell kiszámlázni, amikor az utalványt beváltják és megtörténik a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás.

A fenti rendszeren kíván változtatni az uniós szabályozás 2019. január 1-től, mivel az egyes tagállamokban eltérő módon kezelik az utalványok értékesítését és beváltását. Az egységesítés igénye miatt az Európai Unió Tanácsa 2016. június 27-én többéves előkészítő munka után elfogadta a közös hozzáadottérték-adó rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv („HÉA-irányelv”) módosításáról szóló irányelvet (jelenleg még nincs száma).

Egy- vagy többcélú utalvány – eltérő áfafizetési kötelezettség

Az irányelv amellett, hogy meghatározza az utalvány fogalmát, megkülönbözteti az egy- és a többcélú utalványokat. Az egycélú utalványok lényege, hogy már az utalvány kibocsátásakor is ismert azon termékértékesítések és szolgáltatások teljesítési helye, amelyekre az utalvány beváltható, és előre meghatározott a fizetendő áfa összege is. Abban az esetben felelnek meg tehát az utalványok az egycélú utalvány feltételeinek, ha

  • az utalványból vagy a hozzá kapcsolódó dokumentációból meghatározható az alapügylet teljesítési helye, és
  • fixen meghatározott az utalvány által megtestesített vagyoni előny mértéke is, ami az áfa alapjául szolgál.

Többcélú utalványnak minősülnek azok az utalványok, amelyek nem felelnek meg az egycélú utalvány kritériumainak. A jövőben, ha az egycélú utalványt az a személy értékesíti, akinek a termékeire vagy szolgáltatásaira beváltható az utalvány, akkor már az utalvány értékesítésekor áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Ezzel szemben, amikor az utalványt beváltják, az utalvány által képviselt összeg tekintetében nem kell áfát fizetni, tehát nincs kétszeres adóztatás. Ugyanígy kell eljárni, ha a termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó nevében eljárva értékesíti az utalványokat egy közvetítő.
A többcélú utalványok értékesítése azonban nem tartozik az áfa hatálya alá. Ebben az esetben a mostani rendszer szerint kell eljárni, azaz csak az utalvány beváltásakor kell áfát fizetni. Az áfa alapját az utalványért fizetett ellenértéknek, ezen információ hiányában az utalványon vagy más, hozzá kapcsolódó dokumentumokon feltüntetett összeg alapján kell kiszámolni.

Jól látható, hogy a fenti szabályozás alapjaiban tér el az általunk eddig alkalmazott szabályoktól és gyakorlattól. Remélhetően 2019-ig további, részletes útmutatás fog születni az utalványok új szabályok szerint történő kezelésére, mivel a változás számos piaci szereplő működésére, üzleti modelljére kihatással lesz.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom