Facebook image

Az Európai Bizottság két főigazgatósága (a Versenypolitikai, valamint az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) a nyár folyamán vizsgálatot kezdeményezett a napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében 2015. január 1-vel bevezetésre került sávosan progresszív élelmiszerlánc-felügyeleti díj kapcsán, illetve a vizsgálat idejére felfüggesztette ezen díjtétel alkalmazását. Ezzel összefüggésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2015. július 22-én hirdetményt tett közzé arról, hogy további tájékoztatásig a napi fogyasztási cikkek értékesítéséből származó árbevétel alapján megállapított felügyeleti díj vonatkozásában a befizetési kötelezettség szünetel.

Egységesen 0,1 százalék

A vizsgálat még nem zárult le, azonban az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységhez szükséges költségvetési bevételi források biztosítása érdekében lépésre volt szükség Magyarország részéről. E lépés keretében október 27-én benyújtásra került az Országgyűlés elé a T/6978. számú törvényjavaslat, mely legfontosabb elemeként visszaállítja az egységes 0,1 százalék mértékű díjkulcsot. A törvényjavaslat átmeneti rendelkezést tartalmaz azon érintettek számára, akik 2015. évi díjkötelezettsége a sávos progresszív adótábla megszüntetése, vagy a törvényjavaslat más módosítása miatt változik bevallási, befizetési kötelezettségük. Ezen gazdasági szereplők 2014. naptári évi árbevételük alapján 2015. december 30-ig tehetnek bevallást, vagy helyesbítő bevallást és 2015. évi díjfizetési kötelezettségüket 2016. január 31-ig jogosultak késedelmi pótlék mentesen megfizetni.

Vannak akik jól járnak…

Kedvező hír ez a nagy élelmiszer áruházláncok számra, hiszen amellett hogy díjfizetési kötelezettségük visszaáll a korábbi mértékre, még halasztást is kaptak a 2015. első félévre jutó díjfizetési kötelezettségükre, hiszen azt főszabály szerint már 2015. július 31-ig meg kellett volna fizetniük, így viszont mindkét díjrészletet egyszerre fizethetik meg a NÉBIH felé.

Vannak akik nem….

Kedvezőtlen változást is hoz a javaslat a személyi jövedelemadó bevallásra köteles természetes személyek számára, hiszen mindazonáltal hogy a törvényjavaslat visszaállítja díjfizetési kötelezettségüket, a 2014. évi előírásoktól eltérően már nem jövedelmük (költségeikkel csökkentett bevételük),hanem a bevételük után keletkezik 0,1 százalék mértékű díjfizetési kötelezettségük, így a korábbiakhoz képest nagyobb mértékű díjfizetésre válnak kötelezetté.

Szankciók

További érdekességet is tartalmaz a javaslat, miszerint a felügyeleti díjfizetési kötelezettség elmulasztása, vagy késedelmes teljesítése esetén nem csupán késedelmi pótlék, hanem mulasztási bírság kiszabására is sor kerülhet, mely 10 000 Ft-tól 500 millió Ft-ig terjedhet, de nem haladhatja meg a megelőző üzleti évben elért, a felügyeleti díj alapját képező nettó árbevétel (jövedelem) 10 százalékát.

A törvényjavaslat elfogadását követően beszámolunk majd arról is, pontosan milyen formában és hatállyal lépnek életbe a változások.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom