Facebook image
Mentés

Újabb magyar áfás ügyben született ítélet az Európai Bíróságon – de vajon releváns-e az ítélet?

Magyarország 2004-es csatlakozása óta több mint 11 év telt el. Az Európai Bíróság (EB) ítéleteinek fontossága a jogalkalmazásban folyamatosan ívódott be a köztudatba.

Régebben nem volt elterjedt az EB ítéletekre való hivatkozás (az adóhatóság nem is nagyon fogadta el),mostanság azonban az adótanácsadók és a sajtó árgus szemmel figyelik EB minden ítéletét – különösen akkor, ha magyar ügyet érint.

A  C-97/14. sz. SMK Kft. ügyben hozott EB ítélet szerint „a más tagállamban nyilvántartásba vett megrendelő részére bérmunka keretében nyújtott szolgáltatások csak akkor mentesek az áfa alól a szolgáltatások nyújtásának helye szerinti tagállamban, ha a késztermékeket azt megelőzően feladják vagy elfuvarozzák e tagállamból, hogy azokra vonatkozóan újabb áfaköteles ügyletet végeznének”.

Mielőtt még belemennénk az ítélet értelmezésében, le kell szögezni, hogy az ítélet a 2010. évi áfa változások előtti időszakra nyúlik vissza. 2010-tól  jelentősen módosultak az áfa-törvény teljesítési helyére vonatkozó szabályok (ez a változás az ún. Európai áfa csomag néven vált ismerté).  Korábbi szabály szerint az adóalanyoknak nyújtott EU-n belül bérmunka teljesítési helye igazodott a bérmunka-szolgáltatást igénybevevőjének adószámához  és amennyiben több adószáma volt, akkor az az adószáma volt irányadó, amely alatt a bérmunka-szolgáltatás kapcsolódott.

A jelenlegi szabály teljesen más elveken alapul – itt a teljesítési hely igazodik az igénybe vevő személy letelepedettségéhez és nem az adószámhoz.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy ez az ítélet teljesen irreleváns azon vállalkozások számára, akik most kezdenek bérmunkát végezni, hiszen olyan szabályokra reflektál, amelyek már nem élnek.

Nagyon szűk körben mégis releváns lehet az EB ítélet: 2009. év utolsó havi, utolsó negyedéves illetve éves áfa-időszaka (amelyre bevallást már 2010-ben kellett beadni) csak 2015. év végén évül el (korábbi időszakok sem évültek még el, ha fennáll elévülést megszakító esemény). Ez azt jelenti, hogy amennyiben ezen ügyletek kapcsán a magyar vállalkozások helytelenül jártak el, akkor ezt a helytelenséget önellenőrzéssel kell rendezni. Első körben tehát javasoljuk, hogy bérmunkát-végző vállalkozások először vizsgálják meg, hogy végeztek-e EU-n belüli bérmunkát 2009. utolsó időszakában és csak akkor olvassák el az EB ítéletet, illetve forduljanak adótanácsadójukhoz, ha ebben érintettek.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom