Facebook image
Mentés

Környezetvédelmi termékdíj: Van akit már nem és van akit érinteni fog az új változás!

A 2015 év elején történt jelentős módosulások és termékdíjköteles termékkör bővülés után újabb évközi finomhangolása történt a szabályozásnak.

A következő termékdíj bevallás határideje: 2015. július 20-a és előfordulhat, hogy van olyan vállalkozás, akinek a lenti szabályváltozásokat már alkalmaznia kell, hiszen a környezetvédelmi-termékdíjat érintő törvény változás értelmében a termékdíj alá eső termékek körét is kibővítették, illetve módosították.

Irodai papír fogalmának bővülése

Az irodai papír 2015-től került a termékdíj-köteles termékek közé, és már most bővítésre került a fogalma, így nem csak maga a nyomtatópapír lesz díjköteles, hanem a papírból készült iratrendezők, dossziétartók és mappák is! Az adókötelezettség az általános szabálynak megfelelően az első belföldi forgalomba hozót vagy saját célú felhasználót terheli, így minden társaságnak figyelnie kell, aki belföldön gyártja és belföldre értékesíti ezeket a termékeket vagy külföldről szerzi be őket.

Elektromos, elektronikai berendezések fogalmának finomhangolása

Összességében elmondható, hogy azok a vállalkozások, akiket érintenek a lent megnevezett vtsz. számok, vizsgálják meg a termékdíj törvény jelenleg hatályos mellékletét, mert vagy bekerülhet a termékük, vagy kikerül a termékük a szabályozás alól. Kikerülni akkor lehet a lenti termékek közül, ha a lenti definíció nem illik az adott termékre, bár a vtsz. szám alapján beletartozna.

A 8537 10 VTSZ számú termékek megnevezése „elektromos vezérlésre vagy az elektromosság elosztására szolgáló készülék” néven kerül pontosításra, míg a 9027-es VTSZ számhoz tartozó termékek „Laboratóriumi mérő vagy ellenőrző elektromos, elektronikus készülékek, berendezések” lettek. Mindkét esetben fontos a VTSZ számokon túl a megnevezés vizsgálata is. Így ezen termékek díjkötelezettjeinek felül kell vizsgálniuk termékkörük érintettségét.

A 8505-ös illetve a 8432 VTSZ számhoz tartozó termékek köre szűkül („elektromágnes; állandó mágnes és olyan áru, amely mágnesezés után állandó mágnessé válik”  és „Elektromos talaj-előkészítésre vagy - megmunkálásra szolgáló gép”),mert a 8505-ös, illetve a 8432-es VTSZ. számokon túl a fogalomnak való megfelelést is vizsgálni kell már.

A 8543-es VTSZ számhoz tartozó termékek köre a 8543 70 59-es VSTZ számmal bővült („Napozóágyak, napozólámpák és hasonló, napozáshoz használt felszerelések: ultraibolya A sugarat felhasználó fénycsővel, más, napozóágyak, - lámpák, hasonló felszerelések napozáshoz”)

Az „Elektromos átfolyásos vízmelegítő és merülőforraló; helyiségek fűtésére szolgáló, elektromos lég- és talajmelegítő készülék; elektrotermikus fodrászati készülék (pl. hajszárító, sütővas, sütővas-melegítő) és kézszárító készülék; villanyvasaló; más elektrotermikus háztartási készülék; elektromos fűtőellenállás a 8545 VTSZ alá tartozó kivételével” termékek köre is bővül, mert a 8516 10 VTSZ helyett a 8516-ot kell érteni. Illetve itt már figyelni kell a 4kW teljesítmény vagy 200 kg tömeg határokat. Ezen határérték felett a termékeket nem terheli termékdíj.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom