Facebook image
Mentés

EKAER – most akkor mi is számít kockázatos terméknek?

A várva várt EKAER rendelet-tervezetek megjelenése néhány kérdéses pontot tisztázott az elvben 21 nap múlva induló új rendszer rengeteg kérdéses eleme közül.

Így világosabban körvonalazódik az áfa megfizetés hatékonyságát növelő céllal elindítani kívánt rendszer működésének keretrendszere, a jogosultságok és a kötelezettségek köre. A közvélemény felé bemutatott rendelettervezet megjelölte továbbá azon áruk és termékek körét, amelyek a kockázatos termékek, éppen ezért szállításukhoz óvadékot igénylő termékek körébe tartoznak, s ennek megfelelően különleges ’elbánást’ igényelnek mind az érintett ügyletekben részt vevőktől, mind az adminisztrációban résztvevő minden további érintettektől.

Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Ugyanakkor éppen a gyors lépéskényszer miatt kérdések vetődnek fel, hogy ezen termékek összeállítása vajon megfelelően teljes körű-e? A sokak által kockázatosnak ítélt élelmiszereken kívül felsorolásra kerülnek egyes építőipari alapanyagok, illetve ruházati termékek. Azonban, ha csak a fordított áfás egyes termékek és szolgáltatások körében történő ideiglenes bevezetésére vonatkozó EU irányelv érvényben lévő felsorolását, vagy éppen a NAV tegnapi bejelentését vesszük alapul, több olyan termékkör is van, amely áfa fizetés szempontjából egyértelműen kockázatokat jelent, ugyanakkor nem szerepel a jelenlegi listában. Ilyenek lehetnek – a teljesség igénye nélkül – például a mobiltelefonok, az integrált áramkörű eszközök, mikroprocesszorok, videojáték-konzolok, tábla PC-k és laptopok.
Bár a rendelet véleményezésére közel 30 óra áll rendelkezésre, ez közel sem biztos hogy elegendő lesz minden hiányosság feltárására. Mindez abba az irányba mutat, hogy az áfa fizetési szempontból pozitív elmozdulást lehetővé tevő változások kapcsán érdemes lenne átgondolni a törvényhozónak, hogy a szabály életbe léptetésének határidejét – ahogy erre a pénztárgépek üzembe helyezésekor már volt precedens – kitolja

Ahogy a hatástanulmány is tartalmazza a mintegy 7 500 fuvarozással foglalkozó cég mellett, több mint 100 000 kereskedelmi tevékenységet végző társaság lehet érintettje az új EKAER rendszernek. Mivel számos ponton nagy a bizonytalanság, érdemes lenne a felkészülési időt meghosszabbítani és kitolni a rendszer éles indulását. Elképzelhető lenne a fokozatos hatályba léptetés például a szállított termékek típusa szerinti differenciálása alapján, hiszen az idei év végi áfa törvénymódosítások is éltek ezzel a fokozatos hatálybaléptetés lehetőségével.

EKAER-témában megjelent  bejegyzéseink

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom