Facebook image
Mentés

Svájc aláírta az automatikus információcserére vonatkozó megállapodást

Mondhatni mérföldkőhöz érkezett a sokáig banki titkok megőrzéséről hírhedt Svájc, mivel 2014. november 19-én aláírta az OECD és G20 csoport által kidolgozott, automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást (multilateral competent authority agreement – „MCAA”).

Nemzetközi nyomásra már ugyan tett korábban lépéseket az alpesi ország a nyitás felé, legutóbb 2013. október 15-én, amikor aláírta az OECD multilaterális adóügyi együttműködési egyezményét, amely a most aláírt MCAA keretmegállapodás alapjaként szolgál. Az erról szóló OECD publikáció angol nyelven itt érhető el.

Ezzel Svájc az 52. állam, amely aláírta az MCAA-t. Az előző 51 ország 2014. október 29-én, Berlinben írta alá a megállapodást és túlnyomó többségük 2017. szeptemberében tervezi végrehajtani az első információcserét. Három ország (Albánia, Aruba, Ausztria) egy év haladékkal, 2018 szeptemberében tervezi ezt megtenni, ez utóbbi dátumot vállalta Svájc is. Az aláíró államok listája itt található.

A svájci parlamentnek még jóvá kell hagynia a svájci szövetségi pénzügyminisztérium döntését, illetve elképzelhető, hogy népszavazást is tartanak e kérdésben.

Az OECD erről szóló publikációja angol nyelven itt érhető el.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom