Facebook image
Mentés

Karácsonyi ajándékot rendelne külföldről? – Az ár és a szállítási díj mellett vegye számításba a vámköltségeket is!

A külföldről interneten rendelt termékek egyre növekvő száma különösen aktuálissá teszi az ünnepek közeledtével a vám- és adófizetési költségekre vonatkozó szabályok áttekintését.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a a külföldről rendelt termékek kapcsán mekkora vám költséget kell még számolnunk, hiszen ez jelentősen meg is drágíthatja egy-egy termék beszerzését.

Ha magánszemélyként az EU valamely tagállamából rendelünk terméket, akkor azt már csak szabad forgalomba helyezést követően tudják számunkra értékesíteni, tehát a termékkel kapcsolatban már nem keletkezik adó- és vámfizetési kötelezettségünk. Arról azonban gyakran megfeledkezünk, hogy a harmadik országból, vagyis az EU-n kívülről érkező küldeményeket már bizonyos értékhatár felett vám, illetve áfa fizetési kötelezettség terheli. Emiatt sokan csak a csomag megérkezését követően szembesülnek azzal, hogy a vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelés nem csak az áru beszerzési költségét növeli meg jelentősen, hanem az előzetes felkészülés hiánya miatt elhúzódó ügyintézés a végső kézbesítést is nagymértékben késleltetheti. Így mindenkor, de különösen most az ünnepek előtt célszerű, hogy még a rendelést megelőzően ellenőrizzük a ránk vonatkozó kötelezettségeket, és szükség esetén felkészüljünk az esetleges vámkezeléssel kapcsolatos teendőkre, hogy a későbbi kellemetlenségeket el tudjuk kerülni.

A NAV múlt héten tette közzé honlapján a 2015. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról szóló tájékoztatóját. A vonatkozó szabályok az értékhatárok tekintetében különbséget tesznek az ellenszolgáltatás nélkül, valamint az ellenszolgáltatás mellett feladott csomagok, valamint a címzett személye szerint magánszemélyeknek és jogi személyeknek címzett küldemények között.

Vám- és adókötelezettségek magánszemélyek részére ellenszolgáltatás nélkül feladott termékek esetében:

45 euróig:vám- és adómentes;
46-150 euró:vámmentes, de (főszabály szerint 27 százalék) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
151-700 euró:2,5 százalék vám, és (főszabály szerint 27 százalék) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
701 eurótól:kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel, és (főszabály szerint 27 százalék) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt.

Vám- és adókötelezettségek magánszemélyek részére ellenszolgáltatás mellett, valamint jogi személyek részére feladott termékek esetében:

22 euróig:vám- és adómentes;
23-150 euró:vámmentes, de (főszabály szerint 27 százalék) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
151 eurótól:kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel, és (főszabály szerint 27 százalék) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt.

A NAV tájékoztatója, illetve a vonatkozó jogszabályi előírások alapján a 22 eurós értékhatár 6 000 Ft-nak, a 45 eurós értékhatár 13 000 Ft-nak (ez 2015. január 1-jétől 14 000 Ft-ra növekszik),a 150 eurós értékhatár 44 000 Ft-nak (ez 2015. január 1-jétől 47 000 Ft-ra növekszik),míg a 700 eurós értékhatár 207 000 Ft-nak (ez 2015. január 1-jétől 217 000 Ft-ra növekszik) felel meg.

Fontos tudni, hogy 1 000 euró érték alatt CN23 vámáru nyilatkozatot, míg 1 000 euró értéktől pedig egységes vámokmányt kell kitölteni az import vámkezeléshez. A vámkezelés során szükség van még a termék beszerzését igazoló számlára és az ellenérték kiegyenlítésének igazolására, vagy ajándék esetén írásos értéknyilatkozatra, valamint az engedélyhez kötötten behozható termékek esetében az egyedi engedélyekre, igazolásokra is. 

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vámkezelés során a Vámhatóság munkatársai a csomagot átvilágíthatják, sőt szükség esetén bizottság jelenlétében fel is bontathatják. Természetesen, ha a csomag legálisan behozható termékeket tartalmaz, akkor a felbontást követően a csomagot hitelesítve visszazárják és a címzett hiánytalanul megkapja küldeményét.

Gyakorlati tapasztalat hiányában érdemes vámügynökséget, vagy postai küldemények esetében akár a Magyar Posta közreműködését kérni, mert a vámkezeléshez szükséges okmányok hibás, vagy hiányos benyújtása az eljárás elhúzódásához vezethet, ami egy Karácsonyi ajándék esetében a legjobb szándék mellett is kellemetlen szituációkat idézhet elő szeretteink körében.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom