Facebook image
Mentés

Janus-arcot mutatnak a tavalyi 1+1 százalékos felajánlások

Finiséhez közeledik a személyi jövedelemadó bevallások (szja bevallások) beadása. Az elmúlt évek tapasztalatai is igazolják, hogy hazánk a last minute bevallások országa, így érdekes lehet még a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásának lehetőségéről megemlékezni.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról évről-évre dönthetnek az adófizetők, a potenciálisan felajánlható összeg a rendszer jellegéből adódóan lineárisan változik az ún. összevont adóalap után megállapított személyi jövedelemadó (szja) és az egyes még érvényesíthető adókedvezmények különbségének összegével. A tavalyi felajánlások statisztikai adatai kétarcúságot mutatnak. A felajánlott 1 százalékok összege az elmúlt évben, mintegy 5 százalékkal, 13,3 milliárd Ft-ra emelkedtek, de jelentős lehetőségek maradtak kihasználatlanul. Tekintettel arra, hogy az adókedvezményekkel csökkentett összevont adóalap utáni megállapított személyi jövedelemadó összege 13 százalékot meghaladóan növekedett, a felajánlott 1 százalékok aránya az 57 százalékot meghaladó értékről 53 százalékra csökkentek. Az egy felajánlásra eső összegek stagnálása (mintegy 3 900 Ft) pedig azt mutatja, hogy a 2011 - 2012 évi adóváltozások relatív nyertesei, a magasabb jövedelműek, kevésbé éltek ezzel a lehetőséggel.

Aki érvényes felajánlást kíván tenni, annak érdemes arra figyelnie, hogy az csak május 20-ig tehető meg, az azutáni nyilatkozat már nem érvényes. Szintén ügyelni kell arra, hogy az illető magánszemély a személyi jövedelemadóját határidőben megfizesse, ellenkező esetben a felajánlás szintén elvész. Érdemes tisztában lenni a rendelkező nyilatkozatok kitöltésének és megküldésének formai kritériumaival is, hiszen tévesztés esetén ez is meghiúsíthatja a szándékot. Végül ne felejtsünk el annak sem utánanézni – például a NAV honlapján – hogy az általunk választani kívánt szervezet valóban jogosult a felajánlások befogadására.

A fenti számok és az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy még most is érdemes lehet az egyházi és civil szervezeteknek a kampányukat fokozni annak érdekében, hogy a felajánlások mind abszolút, mind relatív mértékben növekedjenek.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom