Facebook image
Mentés

Adóbevallás adóhatósági közreműködéssel

Ezúttal egy újabb határidő közeledtével arról kell dönteni, hogy kívánjuk-e az adóhatóság segítségét, közreműködését kérni a bevallásunk elkészítése során. Tavaly ezzel a lehetőséggel már majdnem 290 000-n éltek, igaz az összes bevalló közel 6 százalékát jelentette.

Mit kell tennie annak, aki ezt a lehetőséget választja?

Attól függően, hogy elektronikusan, vagy papír alapon kívánjunk a bevallást benyújtani, a 1353NY számú nyilatkozatot kell kitölteni, majd vagy postára adni, vagy a NAV Ügyfélszolgálati Irodáiban leadni, vagy az ügyfélkapus regisztráción keresztül elektronikusan beküldeni. A nyilatkozat benyújtásának, megküldésének határideje 2014. február 17. Amennyiben ezt elmulasztjuk, akkor azt később már nem pótolhatjuk, azaz igazolási kérelem benyújtásának nincs helye!

Amennyiben ezzel a lehetőséggel éltünk, akkor az Adóhatóság 2014. április 30. napjáig megküldi az általa elkészített 1353E jelű bevallást. Ha egyetértünk ennek tartalmával, akkor nincs további teendőnk. Ellenkező esetben a kiegészített, javított bevallást 2014. május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatóság számára, amely alapján az a korrigált számokról június 20-ig értesíti majd az adózót. Aki nem kér korrekciót május 20-ig, arra az adóhatóság által megküldött 1353E bevallás adatai lesznek irányadóak, ezért fontos a visszaigazolást ellenőrizni!

Aki gyorsan akar adót visszaigényelni, ne ezt az utat válassza!

A fenti folyamatból látszik, hogy aki adó-visszaigénylésre jogosult, annak jobban megéri saját magának elkészítenie bevallását. Ebben az esetben akár már március 1-én hozzájuthat a visszaigényelt összeghez, míg az adóhatósági közreműködés esetén a 30 napos kiutalási határidő május 20-tól, vagy a korrigált adatokkal elkészített bevallás kézhezvételétől számítódik.

Főszabályként az választhatja ezt a bevallási módot, akinek kizárólag olyan bevallásköteles jövedelme volt, amelyből a kifizető az adót, adóelőleget levonta. Szintén nem akadály, ha valakinek ingó, ingatlan, vagyon értékű jog értékesítéséből származik jövedelme. Ugyanakkor nem élhet ezzel a lehetőséggel az, aki egyéni vállalkozó volt, vagy mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott adóköteles bevétele.  Fontos megjegyezni, hogy akik így kívánnak bevallást benyújtani azok is élhetnek adójuk 1 + 1 százalékának felajánlásával, csupán a megfelelő űrlaprészt kell kitölteniük, csatolniuk bevallásuk részeként.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom