Facebook image
Mentés
RSM Hungary
EBA

Van képünk hozzá: magyar sikerek a digitális megjelenítés világában

Még az egészen újszerű, dinamikusan átalakuló iparágakban is van lehetőség a folyamatos további innovációra – ezt igazolja két, a European Business Awards magyarországi döntősei közé jutott magyar vállalkozás, a Dolphio Consulting Kft. és az Econ Consulting Kft. példája. Mindkét cég a képi világban, a számítógépes megjelenítésben és annak feldolgozásában ért el kimagasló sikereket.

A Dolphio Consulting már a közeljövőben a kép- és videófeldolgozás nemzetközileg is elismert szakértőjévé kíván válni. A cég egyik legfőbb szakterülete a gépi látás: ez mindazon technológiákat és eljárásokat felöleli, amelyek képalapú automatizált vizsgálatokat, feldolgozást és robotvezérlést tesz lehetővé. A képek gépi elemzésével keletkező adatok minőségbiztosítási és biztonságtechnikai célokra, valamint tevékenység- és folyamatirányításra is használhatóak. Ez számos folyamat hatékonyabbá és biztonságosabbá tételét teszi lehetővé.

Ennek egyik legjellemzőbb példája a cég emberszámlálásra kifejlesztett CounterGuard terméke. A felhasználási területek itt felölelik a közlekedési járműveket, a kereskedelmi egységeket, valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyeket is. A CounterGuard segítségével az adott területen tevékenykedő szervezet könnyedén és költséghatékonyan juthat tetszőleges időszakra vonatkozó látogatottsági/kihasználtsági adatokhoz. Egy másik Dolphio-megoldás, a Brandetect a televíziós sportközvetítések során képes automatizáltan mérni az eseményt szponzorálók vagy ott hirdetők vizuális megjelenéseit, így kimutatva azok megtérülését. Ez a megoldás az egyéb típusú műsorok (pl. valóság show-k) során megjelenített termékelhelyezések mérésére is tökéletes.

A folyamatos innovációnak hála a Dolphio a válság és a pályázati források szűkülése ellenére is dinamikusan fejlődik. A cégnél az innovációt nemcsak mint termékinnovációt tartják kiemelkedő jelentőségűnek, hanem mint komplex folyamatot építik be a vállalkozás mindennapi működésébe. A folytonos megújulás különösen fontos az informatikában, amely a cég meggyőződése szerint kitörési pont lehet más magyar vállalkozásoknak is. Ennek elsődleges oka, hogy a hazai mérnök- és informatikusképzés jónak mondható, és remélhetőleg az oktatásban jelenleg zajló átalakítások is kedvezni fognak ezeknek a területeknek.

Hasonló területen, mégis egészen eltérő fókusszal alakult meg hat éve az ECON Consulting Kft. A cég innovatív megoldásokat nyújt a háromdimenziós számítógépes megjelenítés, modellezés és animáció terén elsősorban a film- és játékipar szereplői számára. A magyar vállalkozás az évek során a 3D motion capture, azaz a térbeli digitális mozgásrögzítés szakértőjévé vált. Ennek lényege, hogy a mozgással összefüggő információkat olyan formában rögzítik, hogy további automatizált modellezésre, elemzésre alkalmassá váljanak.

Ezek a termékek a magyarországi piac mellett a világ számos film- és játékipari cégét segítik abban, hogy még látványosabbá tehessék alkotásaikat. Ebben az iparágban egyre többször merül fel komoly igény a realisztikus animációk készítésére. Az ECON egyik nemzetközileg is sikeres terméke - az EasyCap Studio termékcsaládon belül - a 3D-s arcanimáció készítést lehetővé tevő Facemotion szoftver- és hardverrendszer. Ez az eljárás minőségében a legnagyobb stúdiók által fejlesztett megoldásokéval vetekszik, de teszi mindezt úgy, hogy árazásában megfizethető a megoldást kifejleszteni, beszerezni nem képes kisebb stúdiók számára is. A termékcsalád pedig a közeljövőben tovább bővül, így hamarosan elkészülhet egy fejre rögzíthető arcanimáció-készítő eszköz, melynek segítségével a színészek tetszőleges helyzetekben játszhatják el a jeleneteket.

Felmérések szerint a médiapiac, ezen belül a film- és videójátékok piaca a válság ellenére is növekedni fog. Ezt az ECON tapasztalata már eddig is tükrözte, hiszen a vállalkozás értékesítésében nem tapasztalható a máshol általánosabbnak tűnő visszaesés.

Az ECONnak meggyőződése, hogy a magyarországi fejlesztők nemzetközileg is versenyképes minőségben dolgoznak, és mivel globálisan a hazai bérek is versenyképesek, így piacképes ár-érték aránnyal komoly nemzetközi sikereket lehet elérni. Ezeket a sikereket – a Dolphio és az ECON esetében is – elősegítheti a European Business Awards-nak köszönhető ismertség, és a verseny mint referencia is értékes momentuma a cégek életének.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom