Facebook image
Mentés
RSM Hungary
EBA

Környezetvédelem és üzleti sikerek kéz a kézben

Ötletek és fejlesztések, amelyek segítik megóvni környezetünket és hozzájárulnak az egyre fontosabbá váló energia-kérdés megoldásához, ugyanakkor üzletileg is hosszú távon jövedelmezőnek bizonyulnak. Ez a jellemzés tökéletesen illik a 2012-es European Business Awards két, e területen tevékenykedő magyar nemzeti döntősére, a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-re és az Elmolight Bt.-re.

Hogyan alakítható át bioenergiává az ételhulladék, elsősorban a környezetet különösen megterhelő használt sütőolaj? Erre a kérdésre ad választ a Biofilter tevékenysége, a cég ugyanis hulladékok begyűjtésével és hasznosításával foglalkozik, egyszerre orvosolván az energiagondok egy részét és a szerves hulladékok elhelyezésének nehézségeit. Az immár országos lefedettségű vállalkozás évről évre növekvő arányban járul hozzá a magyarországi ökoszisztémák megóvásához.

A fő alapanyagnak számító használt sütőolaj nagy része a gasztronómiai ágazatból származik, egyre jelentősebb azonban a lakossági begyűjtés szerepe is. Ez annyiból mindenképpen örömteli fejlemény, hogy jól jelzi a társadalom erősödő környezettudatosságát.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, ennek közel harmada pedig becslések szerint a csatornákba jut. Ez egyfelől megterheli a szennyvízkezelő berendezéseket, másfelől pedig egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Ehelyett a Biofilter segítségével a begyűjtésekből származó tisztított növényi olaj feldolgozás után piacképes ipari termékké válhat, elsősorban a biodízel iparág számára. A begyűjtési és újrahasznosítási arányok javítása kiemelkedő jelentőségű, hiszen az uniós irányelv a biodízel úgynevezett kötelező bekeverési arányát 2020-ra tíz százalékosra kívánja emelni.

Az étolaj mellett a vállalkozás további élelmiszer-hulladékok magas szintű hasznosításával is foglalkozik: biogáz üzemek ezekből az anyagokból fűtésre vagy akár járművek hajtására szolgáló biogázt állítanak elő.

Komoly környezetvédelmi kihívásokkal küzdenek a szennyvízkezelő cégek is, hiszen a csatornázottság arányának rohamos növekedésével párhuzamosan emelkedik a szennyvíziszap mennyisége is. Ennek elhelyezése sok gondot okoz a szolgáltató cégek számára, a feldolgozás átadása külső cégeknek pedig komoly költségeket ró a szolgáltatókra.

Erre a dilemmára talált választ az Elmolight Bt. Oltóanyagos technológiájukkal a megfelelő beltartalmi mutatókkal rendelkező szennyvíziszapok komposztként jól felhasználhatóvá válnak a mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására. Márpedig a talajok termőképességének fenntartásában egyre kiemeltebb szerep jut az ipari mennyiségben előállított szerves anyagoknak, többek között a szennyvíziszap-komposztoknak.

A megoldás előnye, hogy minimális gépészeti beruházással, utóérlelés nélkül és rövid, két-három hónapos ciklusidővel állítható elő a termék. A népszerűséget jól mutatja, hogy az Elmolight Bt.-nek összesen 26 érvényes termék-engedélye van az ország majd minden régiójában, további 5 engedélyezési eljárás pedig folyamatban van. Az Elmolight fejlesztésével akár összesen évi 10 milliárdot is megspórolhatnának a szolgáltatók. Arról nem beszélve, hogy a szennyvíziszapból előállított termék komoly bevételt jelenthet a mezőgazdaság, a gazdálkodók számára is, hiszen a műtràgyánál jelentősen olcsóbb szerves tápanyagot tudnánk ipari mennyiségben biztosítani.

A technológia és a Biomass termékcsalád tavaly elnyerte a Közép-dunántúli Regionális Vállalkozói Innovációs Díj első helyezését, idén pedig a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által meghirdetett „A Környezet Védelméért” díjat.

Az Elmolight immár a European Business Awards versenyen is szép teljesítményt mutathat fel: a vállalkozás, akárcsak ágazati társa, a Biofilter Zrt., az EBA nemzetközi díjazottjai közé is bekerülhet.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom