Facebook image
Mentés

Eva-kalkulátor 2012

Nagy kérdőjel övezte az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) sorsát tavaly év végén: a kormány latolgatta az adónem megszüntetését, végül azonban annak szigorítása mellett döntött. Így év vége előtt mindenki lázasan számolgatásba kezdett, vajon megéri-e még maradni az eva hatálya alatt. Az adózók döntését az RSM DTM evakalkulátorral igyekezett megkönnyíteni. Mivel azonban az eva-szabályok azóta is jelentősen módosultak, az első negyedév végén érdemes újra kiszámolni, hogy mekkora fizetési kötelezettséget eredményez az eva az első negyedéves bevételek ismeretében. Ehhez nyújt segítséget friss, 2012-es evakalkulátorunk.

Az biztosan tudható, hogy 2012-re erősen leszűkült azok köre, akiknek megéri az eva szerinti adózás fenntartása, mégis érdemes egyénileg is elvégezni a kalkulációt. Főleg, hogy egyelőre nincs pontos adatunk arról, hányan döntöttek úgy, hogy a 2012. január 1-től életbe lépő új feltételekkel (37 százalékos eva-kulcs, 30 millió Ft-os jövedelemhatár) már nem kifizetődő az eva-státusz fenntartása. Érdekes tanulságot lehetne levonni azonban abból is, hogy 2011. december 20-ig hányan látták úgy: a nehezített körülmények ellenére új vállalkozásként érdemes belépni az evások akkor még „százezres” klubjába.

Ami hír eddig megjelent e témában, abból annyi derült ki, hogy az adózói kör jelentékeny mértékben csökkent. Sokan döntöttek úgy, hogy nem maradnak az eva alatt és lépnek vissza a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alá. Amit most lehet tudni: az eva hatálya alatt kevesebb, mint nyolcvanezer vállalkozás maradt.

A döntés összetettségét jól mutatja, hogy ahhoz figyelembe kellett venni: ki milyen cégformában, foglalkoztatási paraméterekkel működteti vállalkozását, milyen egyéb olyan jogviszonya van, amely alapján a kedvezőtlen változások ellenére is megéri maradni az eva hatálya alatt. Biztosan voltak olyan - jellemzően önfoglalkoztató, bevételi nyilvántartást vezető - vállalkozók, akik mindent átszámolva inkább választották az evából fakadó drága kényelmet annak érdekében, hogy az adminisztrációs kötelezettségeket érintő könnyebbségek miatt nyugodtabban aludhassanak.

Az átlagember annyit tud az eváról, hogy a bruttó bevétel immár 37 százalékát kitevő adó a vállalkozás költségeinek függvényében lesz több vagy kevesebb, mint a nem evás társas vállalkozások összes adóterhe. Ezt a képet mindenképpen árnyalja, hogy egy evás vállalkozásnak is vannak működési költségei, fizetnie kell járulékokat, helyi adókat, stb. Összességében az eva legfőbb előnye sokkal inkább az egyszerű adminisztrációban rejlik.
Friss evakalkulátorunk egyetlen biztosítottal számol. A számítások során az azóta már módosított eredeti törvényjavaslatból indultunk ki. Az eredeti modellben az  egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapjának a minimálbér másfélszeresét vettük, illetve a minimálbér helyett a garantált bérminimummal, mint járulékalappal számoltunk, mert az a tapasztalat, hogy az evás vállalkozások többségének a főtevékenysége legalább középfokú végzettséghez kötött. A mostani kalkulátorban ezen változtatunk és mindenki a saját tevékenységének ismeretében döntheti el, hogy a garantált bérminimum, vagy a minimálbér alapul vételével köteles a bérköltségek utáni adókötelezettségeket megállapítani és megfizetni.

Az eredeti kalkulátorhoz képest még egy további apróbb pontosítást is végeztünk. Az idei kalkulátor már figyelembe veszi a családi kedvezmény számításánál, hogy a kedvezményezett eltartottak után járó adókedvezmény mértékét befolyásolja az eltartottak száma.

Modellünk a korábbi kalkulációtól eltérően már számol a szociális hozzájárulási adóval, de nem számol a szociális hozzájárulásból igénybe vehető adókedvezménnyel. Figyelembe vettük a szintén január 1-től hatályos 27 százalékos normál áfa-kulcsot is.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom