Facebook image
Mentés

Ami a nyitánykor még megy, az a végszókor már késő lehet – 2. felvonás

A 2010-es évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ehhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem a szükséges eljárások egyszerűsége is hozzájárult. Ahhoz azonban, hogy élni tudjunk vele, idejében szükséges lépéseket tenni.

Színháztámogatással kapcsolatos legfrissebb bejegyzésünk

Az Európai Bizottság 2009. október 28.-án kelt határozata tette lehetővé, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmények igénybevételére jogosítsa fel a támogatókat. Azok a társasági adóalanyok, amelyek élnek ezzel a lehetőséggel, egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, továbbá az adójukat legfeljebb 70 százalékos mértékben ugyanazon összeggel csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a társaság helyesen kalkulál, akkor az idei évben 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben az adókedvezményt igénybe vevő adóalapja az 500 millió Ft-ot meghaladja, akkor az ebből származó adóelőny is növekedhet!

Amint a fenti grafikon is mutatja, a 2010-es év során a vállalkozások egy része arra törekedett, hogy az üzleti terveik alapján lehetőleg minél előbb szerződést kössenek az előadó-művészeti szervezetekkel, annak érdekében, hogy a kalkulálható nyereségről ne maradjanak le. Ezzel együtt az is megállapítható, hogy a szerződött összeg kétharmadáról a felek az év második felében állapodtak meg. A szeptember különösen kiemelkedő eredményeket produkált, hiszen ekkorra az óvatosabb vezetők is már meg tudták határozni, hogy számíthatnak-e eredményre az év során, és ha igen, akkor megközelítőleg mekkorára.
A támogatások pénzügyi teljesülése sokkal inkább az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a támogatások pénzügyi teljesülése nem érte el a 8 százalékot, addig az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70 százalékához az előadó-művészeti szervezetek.

Számolja ki kalkulátorunkkal, mekkora megtakarítást érhet el!

A 2011-es évhez kapcsolódóan sajnos nem állnak rendelkezésünkre a fenti adatok, azonban saját tapasztalataink okán két dologról beszámolhatunk. Sokan várták, hogy a 2011. év során újonnan bevezetett sporttámogatás forrásokat von el az előadó művészeti szervezetektől, azonban ez a gyakorlatban nem igazolódót be. Sőt! A sporttámogatások sajtóban történő aktív jelenléte egyúttal felhívta a figyelmet más támogatási formákra is. Ennek hatására év vége felé közeledve egyre nehezebb volt támogatást befogadni képes előadó művészeti szervezetet találni. E támogatási forma népszerűségét mutatja, hogy 2012. első két hónapjában 650 kérelem érkezett az illetékes hatósághoz. A fenti adatok ismeretében – és az év végi tapasztalataink alapján, az idén feltételezhetően korábban kell annak felocsúdnia, aki e kedvező és legális adóoptimalizálási eszközzel élni kíván.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom