Facebook image
Mentés

Legálisan dolgozni és dolgoztatni – a titkok júliusban kiderültek

Köszönhetően annak, hogy augusztus 1-jétől módosul az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, elindulhat a régóta áhított folyamat, miszerint hivatalosan dolgozni és dolgoztatni igenis megéri – mindenkinek. Úgy gondolom a jelen módosításnál a törvényalkotó jó úton járt és talán valóban tetten érhető lesz a változás – bár kétségtelen, hogy a gyakorlati tapasztalás még hátra van…

Augusztus 1-jén lép hatályba a 29 pont 8. elemekén beharangozott egyszerűsített foglalkoztatás módosításáról szóló törvény. Ugyan egy korábbi bejegyzésemben már vizsgáltam a módosítás okait és az alkalmi munkavállalás jellemzőit – azonban a tervezett változtatások részletei akkor még nem voltak ismertek.

Ma már nincsenek titkok. Attól függetlenül, hogy a gyakorlati tapasztalatok gyűjtése időbe telik, bizonyos irányok már most is észrevehetőek. Általánosságban elmondható, hogy az eredeti cél, miszerint legyen egyszerűbb és életszerűbb a szabályozás, visszaköszön a törvényben. Ráadásul az egyszerű foglalkoztatás során alkalmazott közterhek jelentős csökkenése további hasznot is hoz, és még a feketemunka visszaszorulásához is hozzájárulhat. (Bár az alkalmi munkavállalók létszámának korlátozása vethet fel még kérdéseket…)

Papír szerint

Míg korábban a kiemelten közhasznú szervezetek számára létesített munkaviszony és a háztartási munka az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozott, addig augusztus 1.-jétől már csak a mezőgazdasági, az idegenforgalmi idénymunka és az alkalmi munkavállalás esetében van erre lehetőség.

Tény, hogy számos ponton könnyítettek a foglalkoztatás keretein, de ezek mellett új szabályokkal is kiegészítették a meglévő törvényt. És a lényeg épp ezekben a kiegészítésekben rejlik! Újdonság például, hogy a módosítás már rendelkezik az alkalmi munkavállalók számáról. Eszerint,az adott hónapot megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámot alapul véve a Munka Törvénykönyve szerinti főállásban foglalkoztatott munkavállalók számához viszonyítva 0 fő munkavállaló esetén 1 fő, 1-5 fő közötti munkavállalói létszám esetén 2 fő, 6-20 fő közötti munkavállalói létszám esetén 4 fő, 20 fő feletti munkavállalói létszám esetében pedig maximum a munkavállalói létszám 20 százaléka alkalmazható egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Újdonság, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetében, a munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével és nem a munkaszerződés megkötésével keletkezik. Munkaszerződést csak abban az esetben kötelező kötni, ha a munkavállaló azt külön kéri, illetve ha az elektronikus bevallásra nem kötelezett munkáltató azt választja. A munkáltató az alkalmazott bejelentését továbbra is több fórumon teheti meg: az ügyfélkapun való regisztrálást követően élhet a telefonos, elektronikus bejelentés mellett idén decembertől már SMS-ben is teljesítheti kötelességét.

Szám szerint

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítása azon kevés esetek közé tartozik, amikor a munkavállaló és a munkáltató számára is előnyösen változik a szabályozás. A munkáltató számára kedvező, hogy szűkült a munkavállaló után bejelentendő információk köre, így valóban egyszerűsödik az adminisztráció.  Emellett a fizetendő terhek is csökkentek: idénymunka esetében napi 1 667 Ft-ról 1 370 Ft-ra, míg alkalmi munka esetében napi 3 334 Ft-ról 2 740 Ft-ra csökkent a költségvetésbe befizetendő közteher összege. Ezen módosításoknak köszönhetően a korábbihoz képest sokkal vonzóbbá válik ezen foglalkoztatási forma - mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára.  A törvény ezek mellett további kedvezményt ad a mezőgazdasági idénymunkát végzők számára, akik éves szinten a korábbinál több munkanapon keresztül, 90 nap helyett 120 napig alkalmazhatóak.

A feketemunka nem magyar sajátosság.  Ráadásul az illegálisan alkalmazottak aránya éppen az említett szektorokban - mezőgazdaság, idegenforgalom - a legmagasabb. Most, hogy a szabályozás oldaláról kedvezőbbek a körülményeket, remélhetőleg az említett ágazatok foglalkoztatása is áttekinthetőbb lesz. Legálisan dolgozni és dolgoztatni – ez lenne a cél.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom