Facebook image

Intrastat-jelentés

Intrastat adatgyűjtés minden EU-tagállamban működik

Az Intrastat adatszolgáltatói azok a magyar adószámmal rendelkező vállalkozások, amelyek EU-tagállamból terméket hoznak be vagy oda terméket visznek ki.

Kinek kell Intrastat adatot szolgáltatnia?

A fentiek közül csak azoknak a gazdasági szervezeteknek kell adatot szolgáltatniuk, amelyek 12 havi EU beérkezése vagy EU kiszállítása meghaladja az ún. adatszolgáltatási küszöbértéket, amelyet a KSH minden naptári évre előre meghatároz és közzétesz, ezek 2023-ban a következők:

  • beérkezés esetén 250 millió forint,
  • kiszállítás esetén 140 millió forint.

A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban  Intrastat adatszolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

Mi az Intrastat adatszolgáltatás határideje?

Az adatszolgáltatás határideje a tárgyhót követő hónap 15-e. 

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 140 millió forintot. 

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 250 millió forintot. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER