Mentés

Megváltozott a BIREG szabályozás

2021. január 27-én jelent az a Kormányrendelet, melynek értelmében a BIREG kötelezettség köre szűkül! A BIREG-kötelezettség február 4-től a CEMT, illetve bilaterális engedélyekre, valamint a belföldi kabotázsra vonatkozik.

A 2021. február 4-től hatályos BIREG rendelkezések szerint az alábbi Magyarország területét érintő, Magyarország területén engedélyköteles vagy engedély birtokában végzett fuvarfeladatra, üresfutásra vonatkozó BIREG fuvarregisztrációval rendelkező gépjárművek vehetnek részt a közúti forgalomban:

 1. Díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű.
 2. A saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű. 
 3. A Magyarország területén végzett kabotázs* fuvarozást végző tehergépjármű.

BIREG - regisztrációs kötelezettség az üzembentartónál, ellenőrzési kötelezettség a feladónál, címzettnél

A BIREG kötelezettség azonban a közösségi engedély alapján végzett fuvarfeladatokra – a kabotázst kivéve – nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a külföldi tehergépjármű üzembentartóknak a BIREG-ben abban az esetben kell regisztrálnia, ha az adott viszonylat alapján az adott fuvarfeladatra kötelező használni a CEMT engedélyt vagy bilaterális engedélyt. Ez lényegében harmadik országból érkező, vagy országba irányuló szállítási viszonylatokat jelent.

A BIREG rendszerben az említett fuvarfeladatokat végző tehergépjármű üzembentartóinak kell regisztrálni, de engedélyellenőrzési, illetve BIREG-regisztrációs ellenőrzési kötelezettség a belföldi feladóknál és címzettnél áll fenn.

A BIREG regisztrációs kötelezettség elmulasztása esetén a tehergépjármű üzembentartók 800.000 forintos, míg az ellenőrzési kötelezettséget elmulasztó feladó vagy a címzett 300.000 forintos értékhatárig bírságolható. Az árut harmadik országból fogadó vagy oda küldő belföldi címzetteknek, illetve feladóknak tisztában kell lenniük a tehergépjármű üzembentartók BIREG-gel kapcsolatos kötelezettségeivel, annak érdekében, hogy a BIREG regisztrációs kötelezettség teljesítését ellenőrizni tudják, így elkerülve a saját bírságot.

online képzésünk a témában:
EKAER 2021-es változások és a BIREG rendszer

*A kabotázs olyan szállítási, fuvarozási tevékenység, amelyet egy adott ország területén belül, de nem az adott országban honos gazdasági szereplő végez.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom