Facebook image
Mentés

Az utolsó percekben is módosul az online számlarendszer a júliusi éles indulás előtt

A valós idejű számlaadat-szolgáltatás éles bevezetéséig már csak néhány nap van hátra, a NAV a napokban kiadott tájékoztatások alapján szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat. Az alábbiakra lehet számítani a következő napokban...

Június 14. – Elindult az online-számla 0.15 verziója

Egyszerűbb regisztráció, csoportos adóalanyiság regisztrációjának rendezése, több elsődleges felhasználó beállításának lehetősége, megismételt (javított) adatszolgáltatás elsődleges felhasználó általi jóváhagyása - mindezek bekerültek  az új NAV online -számla verzióba. 

Június 18. – Elindul a regisztráció az „éles” online számlaadat-szolgáltatásra

Az eddigi teszt NAV regisztrációt követően immár az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot),  de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer. 

Június 25. – Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere

Ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult (pl. www.connectax.hu ) sem szereztek be.

Június 29. - Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója

Az új verzió lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák   manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége: 

  • 100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
  • 500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. 0 óra  – Elindul az éles adatszolgáltatás...

A NAV álláspontja szerint nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános „bírságmentes” időszak  bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerintjúlius 1-jén 0 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor – időzónától függően –  az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án kell elindítani.

Itt tájékozódhat, ha még nincs tisztában az online számlabekötési kötelezettség részleteivel. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom