Facebook image
Mentés

Figyelem, USA érintettsége van? Változik az adózás!

Az új amerikai adóreform-csomag részeként bevezetésre került az ún. átállási adó, amely a korábbi adóhalasztásos USA adórendszerben még nem adózott külföldi nyereség egyszeri megadóztatását célozza, a külföldi leányvállalatoktól kapott osztalékra vonatkozó adómentesítés bevezetése előtt. Ennek értelmében a külföldről származó, a korábbi 35 százalékos szövetségi adóval le nem adózott jövedelmek most – ugyan kedvezőbb adókulccsal – de kötelezően leadózandóak, akkor is, ha nem került sor az osztalék tényleges kifizetésére.

Kiket érint az átállási adó? 

Minden olyan amerikai befektetőt - legyen az társaság, vagy magánszemély -, akinek/amelynek legalább 10 százalékos részesedése van külföldi leányvállalatban.

Kiket érinthet még az új szabály? 

Minden olyan magyar céget, amely a fenti befektetői körrel rendelkezik, azaz részesedésének legalább 10 százaléka amerikai érdekeltségben van. Minden ilyen társaság esetében vizsgálandó, hogy a befektető vajon az átállási adó hatálya alá esik-e, vagy valamely kivétel alapján mentes az alól. Az érintett cégcsoportok esetében jelentős átstrukturálások várhatóak a változó adókörnyezetnek köszönhetően.

Mi után kell adózni? 

Az 1986. és 2017. december 31. között kezdődött adóévekben az amerikai befektetők által adóelhalasztás miatt le nem adózott külföldi nyereség részesedésarányos összege esik átállási adó alá („vélelmezetten hazaosztott jövedelem”).

Milyen adómértékkel adózik a nyereség? 

Készpénzállomány esetében 15,5 százalék az adókulcs, minden egyéb vagyonelem pedig 8 százalékos átállási adó alá esik, azonban a külföldön már megfizetett adók arányos beszámítására van lehetőség.

Különleges adózói státusza van az ún. S corporation formában működő amerikai társaságoknak. Ezekre az jellemző, hogy a társaság szintjén nem merül fel adókötelezettség, mivel az az S corporation tulajdonosainak a szintjén merül fel. Az S corporation kizárólag US adóügyi illetőségű tulajdonosai rendelkezhetnek az átállási adó megfizetésének a halasztásáról. A halasztás mindaddig érvényes, amíg valamely olyan esemény következik be a társasság életében, mely kiváltja az adófizetési kötelezettség beállását, pl. az S corporation megszűnik, vagy átalakul, stb.

Megjegyezzük, hogy az LLC formában működő, szintén transzparens amerikai társaságok (azaz ha az adófizetési kötelezettség nem a társaság, hanem annak tulajdonosai szintjén merül fel),- mely holding típust gyakran alkalmazzák az USA-ban tartott magyar befektetések esetében -, jellemzően nem minősülnek S corporation-nek. Így a US LLC-k általános jelleggel a 2017. évi adóbevallásukban kell, hogy megállapítsák az egyszeri átállási adófizetési kötelezettséget. 

Mi az adó megfizetésének határideje? 

Az 1986. óta meg nem fizetett adót vagy egy összegben a 2017. évi bevallás benyújtásának a határidejéig (2018. április 15-ig) kell megfizetni, vagy választható az is, hogy az átállási adót 8 év alatt, növekvő mértékű részletekben kell megfizetnie az amerikai befektetőknek. Az első adófizetés esedékessége tehát 2018. április 15. mind társaságok mind pedig magánszemélyek esetében.

Az NGM tájékoztatójában részletesen elemzi az új USA adóreformot

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom