Facebook image
Mentés

Újra itt az év vége a szabadságok áttekintésére, mit tehetünk a ki nem vett szabadságokkal?

Lassan itt az év vége! Természetesen mindenki igyekszik az ünnepek miatt még tartalékolni a meglévő szabadságait, de kérdés, hogy sikerül kivenni a munkavállalónak vagy sem és mi történik akkor, ha mégsem tudja a munkáltató kiadni részére a ki nem vett szabadságait.  

A munkaviszony első három hónapját kivéve, - ami jellemzően a próbaidő – munkavállaló jogosult arra, hogy 7 munkanap szabadságot – természetesen év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adjon ki a munkáltató.

A tárgyévi szabadságot abban a naptári évben kell kiadni és kivenni, amelyben erre a jogosultságot a munkavállaló megszerezte. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.

A szabadságot a pótszabadságon kívül alap- és életkor szerinti megbontásban tartjuk nyilván. Ennek az előnye, hogy a Felek az adott évre vonatkozóan írásbeli megállapodása alapján az életkor szerint járó pótszabadságot a következő évre átvihetik és kivehetik.

Ezen túlmenően a szabadságot következő évre átvinni az alábbi esetekben lehet:

  • ha a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött, ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot,
  • kollektív szerződés esetén a szabadság egy negyedét lehet átvinni következő év március 31-ig,
  • ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni.

Fontos tudni, hogy a munkáltatónak jogában áll a munkavállalót szabadságra küldenie, ha még rendelkezik szabadság napokkal, de a mindennapi gyakorlatban közös döntésen alapul a szabadságok kivétele.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom