Facebook image

2015. június-július időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartására irányulnak az ellenőrzések. Vagyis vizsgálják a munkavállalók határidőben történő bejelentéseit, a munkaszerződések alakszerűségét, tartalmát. Az ellenőrzések célja a feketemunkásokat alkalmazó cégeket háttérbe szorítása a tisztességes, jogkövető vállalkozásokkal szemben.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2015. évi hatósági ellenőrzési terve szerint 2015. október és november hónapokban a szabadsággal kapcsolatos szabályok célellenőrzése kerül előtérbe. Érdemes tehát a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről rendelkezéseit, a szabadságokkal kapcsolatos munkajogi szabályokat áttekintenie a munkáltatóknak, melyhez nyújtunk egy kis segítséget.

A munkaügyi ellenőrzésekre érdemes időben felkészülni, akár belső audit, vagy külső szolgáltató bevonásával munkaügyi átvilágítást tartani, amellyel az adóhatósági, munkaügyi vizsgálatok előtt feltárhatóak és minimalizálhatóak a munkajogi és bérszámfejtési hiányosságok. Egyik munkaszektor sincs biztonságban, tehát bárkihez, bármikor bekopogtathatnak egy munkaügyi ellenőrzésre. Mindenképpen javaslom, hogy folyamatosan készüljön a munkáltató, legyenek naprakészek a nyilvántartások (munkaidőre, beosztásra, szabadságra vonatkozó nyilvántartások). A munkáltató a törvényi adatszolgáltatási kötelezettségeinek - bejelentés, kijelentés, változások jelentése - időben tegyen eleget így minimalizálja annak a lehetőséget, hogy egy munkaügyi ellenőrzés során hibát tárjanak fel!

A joganyagok felsorolása itt érhető el: https://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=532

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom