Facebook image
Mentés

Számmisztika adóköntösben? Megmarad-e a családi adókedvezmény értéke?

Az utóbbi hetekben számháború zajlott a sajtóban, hogy a kormányzat által tervezett egy százalékpontos személyi jövedelemadó csökkentés-e a legjobb megoldás, hogy plusz jövedelmet hagyjanak a magánszemélyeknél, vagy érdemesebb lenne inkább az általános forgalmi adót csökkenteni.

Kétségtelen tény, hogy a személyi jövedelemadó kulcs csökkentése minden adóköteles jövedelemmel rendelkező adózó számára előnyt jelent. Szociálpolitikai oldalról ehhez két megjegyzést lehet fűzni. Kedvezményezettek lesznek a magas jövedelemmel rendelkezők is, viszont semmit nem fognak profitálni az adóköteles jövedelemmel nem rendelkezők, például a nyugdíjasok.

Amennyiben a bejelentetteken túl további áfa kulcs csökkentés valósulna meg az teoretikusan minden fogyasztót érintene függetlenül attól, hogy adóköteles jövedelemmel rendelkezik-e., vagy sem. A teoretikus kifejezést azért használtam, mert a vita során ismét előkerültek a 2006. évi öt százalékpontos áfa kulcs csökkentés tapasztalatai. Akkor a kutatások szerint a lehetséges öt százalék árcsökkenésből csak egy százalék jutott el a fogyasztókhoz! Felmerülhet persze, hogy célzott, csak bizonyos termékekre (például további alapvető élelmiszerek) kiterjedő, de jelentősebb adókulcscsökkentés milyen hatásokkal járna. A jövő évi sertéstőkehús árának alakulása alapján vélhetően majd erről is tapasztalatokkal fogunk rendelkezni.

Addig is fel szeretném hívni a figyelmet egy a személyi jövedelemadót és a családi adókedvezményt érintő kérdésre. Az eddig bejelentettek szerint az adókulcs 15 százalékra fog csökkenni, illetve a két gyermekesek adólap kedvezménye fog növekedni. Ez utóbbi már a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt – az adóalap kedvezmény 62 500 Ft-ról 78 125 Ft-ra fog növekedni 2016-tól.

Fontos kiemelni, amit az alábbi táblázatban kívántam bemutatni, hogy amennyiben a gyermekek utáni adóalap kedvezmény mértékét nem növelik akkor - az adókulcs változása miatt - a gyermek után érvényesíthető adókedvezmény összege csökkenni fog, zárva azt az ollót, amellyel a gyermekvállalási kedvet kívánta fokozni korábban a jogalkotó. Egy gyermeket nevelő család esetén ez az érvényesíthető adókedvezményt az adókulcsváltozás miatt az idei 10 000 Ft-ról 9 375 Ft-ra csökkenne. Ugyanez a három gyermeket nevelő családokat még inkább érinti – a különbözet havi értéke meghaladhatja havi szinten a 6 000 Ft-ot is. Fontos azonban kiemelni, hogy mindezekkel együtt is az adófizetés kötelezettség mindegyik esetben csökkenne még így is, csak a gyermekeket nevelő családok adóelőnye zsugorodna. A jövő évi számokat tekintve a különbség még viszonylag csekély, azonban ha valósággá válik az egyszámjegyű személyi jövedelemadó kulcs, akkor a motivációs erő jelentősen csökkehet. Jelenleg még tervezés alatt áll a jövő évi költségvetés és az adótörvények. Várjuk a további részleteket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom