Facebook image
Mentés

Munkaszüneti napok körüli munkarend 2015: tervezzen már most előre!

Minden évben nyár végén, ősz elején tudhatjuk meg, vajon hány hosszú hétvégével számolhatunk a jövő évben. Nincs ez másképpen idén sem, 2014. szeptember 24-én megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, ami szerint jövőre mindössze három négynapos hétvége vár ránk.

Jó hír, hogy rögtön hosszú hétvégével kezdődik majd a 2015. év, mivel az év első munkaszüneti napja, január 1-je csütörtöki nap lesz, így kicsivel a karácsonyi szabadságunk után akár újabb hosszabb programot is tervezhetünk, hiszen január 2-át megkapjuk pihenőnapnak. Az év első munkanapja így valójában január 5-e lesz. Ezért cserébe sajnos számolnunk kell azzal, hogy január 10-én, szombaton be kell mennünk dolgozni.

Következő munkaszüneti napunk, március 15-e hétvégére esik majd, azonban mivel május 1-je pénteki nap lesz, így tavasszal egy háromnapos hétvégével vigasztalódhatunk.

Az ezt követő második négynapos hétvégére sajnos egészen augusztusig kell várnunk, hiszen augusztus 20-a csütörtöki nap lesz, és az ezt követő pénteken szintén nem kell majd dolgoznunk a rendelet alapján. Ez esetben a pénteki napot már korábban, augusztus 8-án, szombaton le kell dolgoznunk.

A következő munkaszüneti napunk október 23-a, pénteki nap lesz, így ha négynapos hétvégét nem is, de egy háromnapos pihenést itt is beiktathatunk, és még szombaton sem kell dolgoznunk cserébe.

Mindenszentek ünnepe, november 1. viszont jövőre sajnos vasárnapra esik majd.

Az eddigi éveknek megfelelő gyakorlat szerint december 24-ét – amely jövőre csütörtöki nap lesz – ugyancsak megkapjuk pihenőnapnak, a december 12-i szombati munkanap terhére. Ennek köszönhetően azonban december 24-e és december 27-e között szabadság felhasználása nélkül is négy napig ünnepelhetünk.

Természetesen ne feledkezzünk meg egyházi ünnepeinkről sem (húsvét: április 5-6., pünkösd: május 24-25.),melyek révén szokásosan további két háromnapos hétvégével is tervezhetünk.

Összefoglalva tehát a fentieket, a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarend a következőképpen alakul:

  • január 10., szombat munkanap
  • január 2., péntek pihenőnap
  • augusztus 8., szombat munkanap
  • augusztus 21., péntek pihenőnap
  • december 12., szombat munkanap
  • december 24., csütörtök pihenőnap 

2015_evi_munkaszuneti_es_munkanapok

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom