Facebook image
Mentés

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége?Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

A tényállás

A Berkholz egy német székhelyű cég, amely egy menetrend szerint Németország és Dánia között közlekedő kompon installált nyerőgépeket, amikhez csak a karbantartásához szükségesek a munkavállalók. A bevétel 10 százaléka német kikötőben, 25 százaléka a német vizeken generálódott, a többi pedig nyílt vagy dán vizeken, illetve a dán kikötőkben. A Berkholz szerint állandó telephely keletkezik a hajón, így a szolgáltatás a hajón teljesül (akkori szabály szerint a szolgáltatások teljesítési helye a szolgáltató székhelye, illetve telephelye),így csak a bevétel maximum 25 százaléka adóztatandó Németországban. Továbbá véleménye szerint a bevétel teljes egésze adómentes, mert nemzetközi kompon felmerülő működési szolgáltatásnak minősül. A német, dán és francia kormány mindkét feltételt vitatja.

Az Európai Bírósághoz feltett legfőbb kérdés

Az állandó telephely fogalma lefedi-e a nem nemzeti vizeken közlekedő hajók fedélzetén nyújtott szolgáltatásokat? Ha igen, milyen kritériumokat kell figyelembe venni?

A döntés

Teljesítési hely meghatározása során a gazdasági tevékenység székhelyét kell tekinteni elsődlegesen annak a helynek, ahol a tevékenység folyik. Állandó telephely szerinti adózásra csak abban az esetben lehet hivatkozni, ha a székhely szerinti adózás nem vezet racionális eredményre. Csak abban az esetben minősülhet állandó telephelynek a nemzetközi tengereken közlekedő kompok fedélzetén nyújtott játékgépüzemeltetési-szolgáltatás, amennyiben egyaránt kimeríti a személyi és tárgyi feltételeket. Ezen esetben a játékgépek üzemeltetése egy hajón nem elégíti ki ezeket a feltételeket, ezért nem minősül állandó telephelynek.

A konklúzió

A Berkholz-ügy az első, állandótelephely-témában az Európai Bíróság által meghozott döntés. Az egyik legfontosabb tanulság, hogy az Európai Bíróság kimondta, a teljesítési hely vizsgálatánál elsődlegesen a székhelyet kell figyelembe venni, állandó telephelyhez akkor jutunk el, amikor egy ilyen vizsgálódás racionális eredményre vezet, pl. adóztatási jog körül kirajzolódó vita egy másik tagállammal vagy adózás elkerülése. Ezen túlmenően az Európai Bíróság nem mondta ki egyértelműen, mit jelent a „racionális eredmény”. Egy másik fontos tanulság, hogy az állandó telephely vizsgálatakor figyelembe kell venni, az adott vállalkozás rendelkezik-e önálló munkavégzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom