Facebook image
Mentés

A legfontosabb kérdés: mi a legjobb a könyvvizsgálói piacnak

A legfontosabb kérdés szerintem mégis az, hogy mi tehet a legjobbat az audit-piac működésének. A reformnak meg kell erősítenie azt az tényt, hogy magas minőségű szolgáltatást korántsem csak a legnagyobbak képesek nyújtani.

A könyvvizsgáló működéséről szóló 2006-os uniós irányelvet a pénzügyi válság 2008-as kitörése nyomán komoly felülvizsgálatnak vetették alá, amelyből 2011-re született meg az Európai Bizottság konkrét javaslata. A csomag hosszú útja az elfogadás felé azonban azóta is tart.

Az eredetileg meglehetősen szigorú változtatások közül sokat felhígítottak időközben. Így például az Európai Parlament közbenjárása folytán április végén kikerült belőle a Bizottság eredeti javaslata, amelynek értelmében maximálták volna egy-egy könyvvizsgáló cég piaci részesedését, amit sokan nyilvánvalóan a négy nagy (Big 4) dominanciájának szóló hadüzenetként értelmeztek. Ezen felül szintén áprilisi fejlemény, hogy a megbízott könyvvizsgáló cégek kötelező rotálásának intervallumát az eredeti javaslatban szereplő 6 évről 25 évre emelték. A hatévente kötelező könyvvizsgálóváltással kapcsolatban sok kritika fogalmazódott meg, amelyek főleg az ezzel járó magas céges költségekre hivatkoztak. Legkorábban év végére várható, hogy megszületik az EP által is jóváhagyott végleges tervezet.

A reform kapcsán egyfelől jó és egészséges vita bontakozott ki, másrészt pedig élénk lobbitevékenység is. A felvetett témák nagyon fontosak, ennek ellenére csak mérsékelt reményeket lehet ahhoz fűzni, hogy az uniós reform valóban lényegi változást hozna.

Az biztos, hogy a nagyok dominanciája továbbra is az egyik legfontosabb kérdés a piac hatékony működése kapcsán, és ezt nagyon fontos szem előtt tartani a szabályozás módosítása során. A transzparencia növelése mindenképpen jótékony hatással lenne a versenyfeltételekre, és javítaná a szolgáltatások minőségének összehasonlíthatóságát. Így még világosabban meg lehetne mutatni, hogy a minőségi szolgáltatás korántsem csak a legnagyobb piaci szereplők privilégiuma

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom