Facebook image
Mentés

Távolléti díj: újabb módosítás a láthatáron

Ahogy arról blogunkon korábban már beszámoltunk, heves vitát gerjesztett a távolléti díj számításának új módja, amelynek eredményeként előfordulhatott, hogy a munkavállalóknak a havi bérétől eltérő összeget kellett volna számfejteni a szabadságuk idejére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium végül megállapodott az érdekképviseletekkel abban, hogy a havi munkabér nem függhet attól, melyik hónapban megy szabadságra a munkavállaló.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága tegnapi ülésén áttekintette és megvitatta a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ennek megfelelően rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása. Vagyis a távolléti díj számításának szabályait várhatóan ismét úgy módosítják, hogy a munkavállaló bére minden hónapban állandó legyen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban is jelezte, kész arra, hogy a munkaadók, a munkavállalók és az egyéb jogalkalmazók visszajelzései alapján az érdekképviseletekkel és más szakmai szervezetekkel közösen áttekintse a hatályos szabályozást és a tárgyalások eredményeként, ha szükséges kezdeményezze a távolléti díjjal kapcsolatos előírások módosítását.

A távolléti díj jelenlegi szabályai kapcsán közzétett módszertani útmutatóban foglaltak ugyanakkor a szaktárca jogértelmezését és álláspontját tükrözik, amely az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében nem bír jogi kötelező erővel, ezáltal értelemszerűen nem járhat a jogbiztonság elvének sérelmével sem. A tárca álláspontja változatlan, miszerint a munkabér a szabadság miatti távollét következtében sem lehet kevesebb, mint a kötelező legkisebb munkabér, illetőleg a garantált bérminimum jogszabályban előírt összege.

Fontos ismételten kiemelni, hogy a törvény által megadott számítási mód alkalmazása nem kötelező. A Munka Törvénykönyve az ettől való eltérést a munkavállaló javára munkaszerződésben, illetve egyébként a kollektív szerződésben lehetővé teszi.

A távolléti díjjal kapcsolatos korábbi bejegyzéseink:
Távolléti díj: Előfordulhat, hogy a havi bértől eltérő összeget kell bérszámfejteni!
Távolléti díj: programozott trükközés?
Új szabályok a távolléti díjra és a szabadságra vonatkozóan! Számolja ki, Önnek mennyi jár!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom