Facebook image
Mentés

Távolléti díj: Előfordulhat, hogy a havi bértől eltérő összeget kell bérszámfejteni!

Sokan vártuk, és végre tegnap előtt megjelent a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak a távolléti díj számításához elkészített módszertani segédlete.  

Kicsit meglepő módon azonban ez nem a Hivatal, hanem a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján található meg.

Szabadnap kalkulátor: Számolja ki mikor éri meg szabadságra mennie! »

Az útmutató gyakorlatilag megerősítette, hogy az új távolléti díj számítás eredményeként valójában előfordulhat, hogy a munkavállalónak a havi bérétől eltérő összegű bért kell számfejteni azokra a hónapokra, amikor szabadságon volt. Ugyanakkor a hivatalos álláspont azt is megerősítette, hogy a munkavállaló havi bére nem lehet kevesebb a minimálbérnél, ilyen esetben a munkáltató köteles azt kiegészíteni. Álláspontunk szerint ugyanez a munkáltatói kötelezettség fennáll a garantált bérminimum mellett foglalkoztatott munkavállalók esetében is.

Az NFSZ a közzététellel egyidejűleg továbbra is kiállt azon vélemény mellett, hogy az új számítási módszer a korábbi szabályhoz képest egyszerűsítést hozott. Reméljük a gyakorlati visszajelzések hatására változni fog ez az álláspont és valóban olyan új módszert sikerül még évközi törvénymódosítással bevezetni, amely az adminisztrációs kötelezettségek teljesítésében mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára valódi egyszerűsítést hoz.

Távolléti díjjal kapcsoaltos 2013. augusztus 1-től hatályos szabályokat itt olvashatja!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom