Facebook image
Mentés

Elektronikus bérjegyzék: gyorsabb, hatékonyabb, időtálló

Fizetés napján nem csak a bankszámlánkon íródik jóvá fizetésünk, de a bérszámfejtési osztályról megkapjuk a papír alapú bérjegyzékünket is, amit - legyünk őszinték - megköszönünk, vetünk rá egy pillantást, majd elrakjuk a táskánkba. Otthon általában elkallódik vagy jobb esetben egy fiókban végzi, néha mappába fűzzük és soha többet elő sem vesszünk. A két évnél régebbi bérjegyzékeket pedig kidobjuk, mert „nincs rá szükségünk és egyébként is csak a helyet foglalják”.

Manapság egyre több területen próbálunk áttérni az elektronikus rendszerekre. Nincs ez másként a bérjegyzékek világában sem: egyre több bérszámfejtési program lehetővé teszi az e-bérjegyzék generálását. A rendszer lényege, hogy a munkavállalók a hagyományos papíralapú bérjegyzék helyett úgynevezett e-bérjegyzéket kapnak havonta egy dolgozói önkiszolgáló rendszeren keresztül. A munkavállalók internet-hozzáféréssel bárhol megtekinthetik elektronikus bérjegyzéküket. A rendszerben - a felhasználónévvel és jelszóval való bejelentkezést követően - hozzáférhetünk a bérjegyzékeinkhez, amelyeket később vissza is kereshetünk, hiszen a rendszer tárolja azokat mindaddig, amíg az adott cégnél dolgozunk. Ha kilépünk a cégtől, akkor már nem fogunk hozzáférni az anyagainkhoz, ezért minden esetben fontos, hogy személyes számítógépünkön is nyissunk egy mappát a bérjegyzékeiknek és oda mentsük le ezeket a dokumentumokat. Ily módon a bérjegyzékeket nyugdíjba menetelünkig tárolhatjuk …

Fontos lehet a tárolás

Amint betöltöttük a nyugdíjkorhatárt és a hatóság megállapítja nyugdíjunk mértékét, fontos szerepet kaphatnak a korábbi bérjegyzékek is. Előfordulhat, hogy  a munkáltató nem vagy tévesen szolgáltatott adatot a hatóságok felé. Lementett bérjegyzékeinkkel azonban évekre visszamenőleg igazolhatjuk  a nyugdíj kiszámításához szükséges béradatokat.

A elektronikus bérjegyzék előnyei:

  • a bérszámfejtés lezárását követően azonnal hozzáférhetnek a munkavállalók az adatokhoz
  • az e-bérjegyzék gyorsabban visszakereshető
  • a bérjegyzékek megőrzése egyszerűbb
  • költséghatékony, hiszen nincs papírköltség
  • környezetbarát
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom