Facebook image
Mentés

Iskolakezdés 2012: minden, amit tudni érdemes, és ami jövőre változik!

Hamarosan kezdetét veszi a 2012/2013-as tanév. Az iskolakezdés sok szülő és család számára komoly anyagi terhekkel is jár. A jó hír: a terhek csökkenhetők, amennyiben a szülők munkaadójuktól iskolakezdési támogatásban részesülnek. Fontos azonban tudni, hogy év közben több ponton változott a szabályozás a támogatás összege és annak adóterhe tekintetében is, továbbá 2013. január 1-től további módosítások lesznek.

A főbb költségek az iskolakezdés kapcsán

 • Tankönyvcsomag: alsó tagozatban 10-15 000 Ft, felső tagozatban pedig akár 25 000 Ft is lehet. A speciális tankönyveket az összeg nem tartalmazza.
 • Iskolatáska: 8 -12 000 Ft.
 • Tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő, stb.): 10- 15 000 Ft.
 • Irodaszerek (tolltartó, tollak, rajzkészlet, technikai készlet, dossziék, füzetek, stb.): 15-20 000 Ft.
 • Első havi ebédpénz: 5 000 Ft.
 • Osztálypénz első fél évre 3- 5 000 Ft.
 • Cipő, ruházat (igaz, ez az iskolától függetlenül is szükséges): 5- 10 000 Ft.
 • Speciális tankönyvek, amelyekről az első szülői értekezleten szerzünk tudomást: 5-10 000 Ft.
 • Különórák: matek, nyelv, sport, zene, stb.

Akárhogyan is számolunk, gyermekenként gyorsan összejön egy 50 000 Ft-ot meghaladó iskolakezdési költség. Több gyermek esetén ez már a családi kasszát is jelentősen megcsapolhatja.

Hogyan segíthet a munkaadó?

A munkaadó saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti munkavállalóját.  A juttatás 2012-ben történhet még a tavalyi rendszer szerint, ennek megfelelően:

 • a munkaadó részére történő számla ellenében,
 • utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával, amelyet akár webáruházban is használhatunk,
 • természetben (terméket ad át a munkaadó a munkavállaló, illetőleg jogosult gyermeke részére).

A munkaadó 2013. január 1-től viszont már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást. Ezzel szemben a mostani tanévkezdés vonatkozásában a régi szabályok szerint a juttatás adható természetben, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud még számolni a munkáltatójával. Ezek a juttatási formák jövőre megszűnnek, erre érdemes figyelni és felkészülni, hiszen az utalványokat jövőre időben kell majd beszerezni.

A változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben az iskolák nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes lesz tehát az iskoláknak is felkészülni az új szabályozásra. Az iskolák mellett a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezőtlenül a jövő évi változás, akik eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján nyújtották a támogatást.

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni. Ez tehát a 2012. szeptember 3-án  kezdődő oktatás esetében a 2012. július 4. és november 2. napja közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni. Kedvező változás 2013. január 1-től, hogy az iskolakezdési támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz, azonban ez a kedvező rendelkezés idén még nem él!

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra, ezek nélkül ugyanis nem adható támogatás. Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet (a juttatások összegét lásd lent). Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát kell látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Az EGT-tagállamban történő oktatási intézmény látogatása ugyanis nem zárja ki a juttatás lehetőségét.

Mennyi támogatás adható?

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett  évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27 900 Ft támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez jóval magasabb összeg a tavalyi 23 400 Ft-nál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek tekintetében is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55 800 Ft-ota tavalyi 46 800 Ft-tal szemben. Többször felmerült már az a kérdés, hogy a támogatás lehet-e ennél az összegnél több vagy kevesebb? A válasz egyértelműen igen, a támogatás lehet ennél kevesebb vagy éppen több is, az adóterhek figyelembe vételével.

Ki és mennyi adóterhet fizet?

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, ennek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, valamint az adóalap tekintetében számolni szükséges 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással, így a tavalyi 19,04 százalékról a juttatásra jutó adóteher 30,94 százalékra nő. A 30,94 százalékos adóterhet a 27 900 Ft-os összegig a kifizető, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, hiszen már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is érinti a 27 900 Ft feletti juttatást. A juttatás adóterhe a béreket terhelő adókhoz képest kedvezőnek mondható, ahogy azt az alábbi táblázat számítása tartalmazza.

Béren kívüli juttatásEgyes meghatározott juttatások2.424 ezer forint éves jövedelem alatt2.424 ezer forint éves jövedelem felett
Juttatás összege

100


100


100


100

Adóteher

30,94


51,17


96,18


110,04

Összes munkáltatói teher

130,94


151,17


196,18


210,04

Forrás: RSM DTM Zrt. Számítás

Milyen nyilatkozat kell és kitől?

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz. Szankciót vonhat maga után az az eset is, amikor a szülő jogosult a juttatásra, azonban a szükséges nyilatkozat nem kerül leadásra. Ebben az esetben a juttatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni a NAV, ami egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell. 

Mire használhatom fel a támogatást?

Elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására, vagyis a fent részletezett igények nagy részét le lehet fedni az iskolakezdési támogatással. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható megítélésem szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy jól kinéző divatos sportcipő is.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom