Facebook image
Mentés

A jogszerűség próbája is a próbanap

Akár egy nap alatt is bebizonyosodhat, ki a legmegfelelőbb munkavállaló egy adott pozícióra! - ez az elgondolás húzódik meg az úgynevezett „próbanap” általánossá válása mögött. A próbanap alkalmazásának elterjedése annak ellenére jellemző, hogy a munkavállaló képességeinek megismerésére alapvetően a „próbaidő” intézménye szolgál. Ennek ellenére  egyre elterjedtebb az az eset, hogy az ideális jelöltet/jelölteket csupán egy próbanapra hívja be a lehetséges jövőbeni munkáltató mindenféle adminisztráció elvégzése nélkül.

Amellett, hogy az ideális jelölt tanúságot tehet tudásáról, a próbanapon a munkáltató meggyőződhet a jelölt munkatempójáról, hozzáállásáról, kommunikációs készségéről, és arról is, hogy az újonc ténylegesen illik-e a csapatba. Nem mellékes az a szempont sem, hogy így a jelölt is komplexebb képet kaphat a cégről, a munkaviszonyokról és a körülményekről.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a próbanap keretében történő foglalkoztatás munkaviszonynak minősül. Az elvégzett munkáért a próbanapot töltő jelöltet ellenérték illeti meg. Bár munkajogilag a próbanap fogalma nem létezik, legálisan kivitelezhető: egyrészt a törvényben szabályozott próbaidő alkalmazásával, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás keretében, illetve megoldás lehet az egy napra szóló határozott idejű munkajogviszony megkötése is.

Mindez persze a munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó adminisztrációval jár: a jelöltet be kell léptetni, le kell jelenteni, a bért és a járulékokat ki kell fizetni, még ha egy napra is. Még így is megéri azonban elvégezni ezeket az adminisztrációs feladatokat, hiszen ezek elmulasztása esetén a munkáltató feketemunkát végeztet és adócsalást követ el. Továbbá a jelöltben is jó benyomást kelt a jogszerű eljárás: ha nem is ő lesz a munkavállalónk, nem kelti rossz hírét a cégnek, és erre a mai gazdasági helyzetben nagyon vigyázni kell.

Kíváncsi voltam, milyen anyagokat lehet találni az internet a próbanappal kapcsolatosan. Megdöbbenve olvastam nem egy olyan beszámolót, hogy egyes szektorokban akár egy hétre is próbamunkára hívják be az „ideális jelölteket”, majd a hét leteltével elküldik őket, lévén nincsenek megelégedve munkájukkal.  „Természetesen” ellenértéket nem kaptak az elvégzett munkájuk után. Mi ez, ha nem a munkaerő kihasználása, csak azért, mert a cég munkaerőhiányban szenved, mégsem akarnak felvenni új dolgozót. Úgy gondolom, valakiről egy nap alatt, de még egy próbafeladat alatt is ki tud derülni, ténylegesen ő-e a megfelelő ember számunkra, vagy sem!

E helyzetek kezelésére azt tanácsolom, akit próbanapra hívnak be, írjon alá egy 1 napos határozott idejű szerződést. S ha már egy egész hétre be akarják hívni a képességek felmérése végett, akkor pedig alkalmazzák a pontosan erre hivatott próbaidő intézményét.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom