Facebook image
Mentés
Pentz Edina

Mi lesz most a vasárnapi pótlékkal?

2016. április 12-én az Országgyűlés a kormány javaslatára visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. A jogszabály még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, de a parlament oldalán található T/10171 számú törvényjavaslat alapján az alábbi munkajogi változásokra számíthatunk.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény értelmében a kiskereskedelmi üzletek fő szabály szerint vasárnapokon és munkaszünet napokon zárva tartottak. A törvény azonban lehetővé tette, hogy

  • adventi vasárnapokon,
  • december 24-én és december 31-én,
  • valamint minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján

kinyithassanak.

Amennyiben a munkavállalót ilyen fentiek szerinti vasárnapon, ill. december 24-re vagy december 31-re eső vasárnapon, munkavégzésre osztották be olyan üzletben, mely csak erre a fenti kivételes szabályra tekintettel nyithatott ki (tehát nem pékség, újságos stb., ami egyébként is nyitva lehet),akkor őt a standard 50 százalékos vasárnapi pótlékon felül további extra 50 százalék vasárnapi pótlék illette meg.

A vasárnapi boltzár megszüntetésével egyidejűleg a fenti extra 50%-os vasárnapi pótlék is értelemszerűen megszüntetésre kerül. A vasárnapi munkavégzésért tehát ezentúl a 2 x 50 százalék pótlék helyett csak 1 x 50 százalék pótlék jár a Munka Törvénykönyve szerinti munkavégzés esetén.
 Az eddigi szabályozással megegyezően változatlanul fennmarad az a szabály, hogy a húsvétvasárnap, a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 50 százalék vasárnapi pótlék helyett 100 százalék munkaszüneti napon történő munkavégzésért járó pótlék fizetendő.

A változás a jogszabály kihirdetését követő napon fog hatályba lépni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom