Facebook image
Mentés

Csökkenő áfakulcsok sok kérdéssel!

A tegnap bejeltett áfacsökkentés sok fogyasztó és vállalkozás számára jelenthet pozitív változást, de közel sem mindenki számára. A bejelentés még csak a tervekre vonatkozott így a részletek ismerete nélkül szinte több a kérdés, mint a válasz. Ezekből próbáltam párat összegyűjteni:

Bizonyos élelmiszerek áfakulcsa 5 százalék lesz

A bejelentés során az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentését említették, azonban később már csak egy szűkebb körről - a tej, a tojás és baromfihús – volt szó. A sertéshús áfa kulcsának csökkentésekor a baromfiágazat képviselői - egyébként okkal – tiltakoztak az egyoldalú áfakulcs csökkentés versenytorzító hatása miatt. Kérdés, hogy ezúttal a marha- a juh- a kecske-, a nyúl- vagy éppen a haltenyésztők tiltakozására lehet-e számítani.

A baromfihús esetében a sertéshúsra vonatkozóhoz hasonlóan várható lesz majd egy részletes adóhatósági tájékoztató, mely segít abban eligazodni, hogy mi minősül baromfinak, illetve milyen kulccsal adózik például a csirkecomb mellett a pulyka párizsi, a darált pulykahús, vagy éppen a libatepertő!

A tavalyi sertéshús áfakulcs csökkentés indokaként szerepelt az ágazat hazai szereplőinek támogatásán túl az áfacsalások visszaszorítása is, nevezetesen ha alacsonyabb az adóteher kevésbé éri meg az áfá-t elcsalni. A bejelentésben felsorolt termékek komolyan érintettek voltak a szervezett visszaélésekben, de miért nincs szó például a cukorról, a lisztről, az étolajról, melyek egyszerre alapvető élelmiszerek és egyúttal a körhintacsalások „kedvelt” szereplői.

Éttermi szolgáltatás áfakulcs csökkentése

A tervek szerint csökkentik az éttermi szolgáltatások áfá-ját, mely jó hír az érintett vállalkozások számára, hisz bizonyosan növeli például az éttermek jövedelmezőségét. Egy korábbi NAV tájékoztató ismérveket sorol fel az éttermi, vagy cukrászdai szolgáltatás és a termékértékesítés elkülönítésére, hiszen jelenleg sem mindegy, hogy valaki beül egy cukrászdába, vagy éppen hazaviszi a megvásárolt süteményt. Biztos sokan találkoztak azzal, hogy drágább a helyben elfogyasztott sütemény, mint a hazavitt. Mindezt nemcsak a mosogatás, kiszolgálás vagy éppen kulturált környezet biztosításának költségei magyarázzák, hanem az eltérő áfa kulcs is! Míg a szolgáltatásnyújtás 27 százalékkal, addig a bizonyos élelmiszerek értékesítése „csak” 18 százalékkal adózik. A fenti logikát követve azonban érdemes lehet arra figyelni, hogy 2018-tól, amikortól az éttermi szolgáltatás áfa-ja a tervek szerint immár 5 százalékra csökken, jóval előnyösebb helyzetbe kerülhetnek a menüt is biztosító éttermek, vagy éppen a helybeni fogyasztást is lehetővé tevő kifőzdék, mint az ételkiszállítást vállaló vállalkozások.

Internetszolgáltatás adókulcs csökkentése - Brüsszelre várva

Az internetszolgáltatás adókulcsának csökkentése szintén bejelentésre került. Itt azonban már távolabbra mutató problémával, illetve kérdéssel állunk szemben. Míg az élelmiszereket és éttermi szolgáltatásokat az áfa direktíva egyértelműen megemlíti a kedvezményes adókulccsal adóztatható terméke szolgáltatások között, addig ugyanez nem igaz a távközlési szolgáltatások közé tartozó internetszolgáltatásra. A jelenleg hatályos EU szabályozás szerint csak azok a szolgáltatások és termékek adóztathatók kedvezményes adókulccsal az egyes tagállamokban, melyek szerepelnek a direktíva hármas számú mellékletében, vagy derogációt kaptak rá. Tekintettel arra, hogy az internetszolgáltatások nem tartoznak ide, a kedvezményes áfamérték bevezetéséhez szükség lesz a magyar Országgyűlésen túl Brüsszel, illetve a tagállamok jóváhagyására is!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom